RSS

„Кралят-демон“ от Крис Бънч

23 дек.

Кралят-демон

Сюжет: Преди десет години генерал Дамастес се е врекъл във вечна вярност към чародея Тенедос и във визията на ясновидеца за обединена и мирна Нуманция. Тенедос е станал император и провинциите са завладени, но мирът така и не настъпва, а управлението на краля-маг се дави в кръв.

Сега Тенедос е събрал армия от милиони и се подготвя за война срещу кралство далеч по-голямо, могъщо и магично от Нуманция. И когато Дамастес се опита да спре апокалипсиса, ще разкрие тъмната истина за сделката, сключена от краля-маг, за да спечели империята… и за цената, която трябва да се плати.

My Experience: „Кралят-демон“ е достойно продължение на сагата с още повече секс и кървища. Но тук вече секса минава всякакви граници, особено в първата част, където все още няма битки и скучаещия Дамастес няма какво друго да прави. После започва война – брутална, кървава, без капка епичност – само с полъх на безнадеждност. Краля-демон е аналогия на Наполеоновите войни, където Император Тенедос (Наполеон) затъва с милионната си войска в снеговете на Майсир (Русия).

Стилът на автора: Книгата е написана като разказ на главния герой – Дамастес, което си е недостатък (според мен), защото виждаме само неговата гледна точка и отношението му към вече случили се събития, което създава усещането за предвидимост. Но като оставим това настрана, стилът на Бънч е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с отлични диалози и …. натуралистичен (дори повече от необходимото).

Фентъзи свят: Светът на Бънч не е голям, но в сравнение с „Кралят-маг“ е разширен значително.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Освен бойните магии (от заклинания за внушаване на страх до призоваване на демони) тук са добавени и илюзорни магии като холограми и други такива за атракция по време на баловете. Магиите изискват много време и подготовка особено сложните.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните).

Плюсове:

  • Героите търпят все по-голямо развитие и не всички оцеляват.
  • Военната кампания на Наполеон в пълния си размах.
  • Фентъзи светът излиза от рамките на Нуманция.
  • Магията е с мярка и се ползва главно за военни цели.

Минуси:

  • Отново секса. То не бе тройки, отпред, отзад…

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на декември 23, 2012 в Крис Бънч, Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: