RSS

„Кралят-маг“ от Крис Бънч

23 Дек

Кралят-маг

Сюжет: Дамастес, млад кавалерийски офицер и луда глава, и изключително надареният магьосник Тенедос е трябвало да загинат в планинска засада. Враговете им подценили удивителните сили на ясновидеца-чародей и храбростта на войника. Никой не могъл да предвиди възникналото между тях приятелство и как то ще промени историята.

Нуманция е империя в упадък, по границите и властват разбойници, в провинциите кипят бунтове, гражданите и се разкъсват от разногласия. Древни сили на тъмна магия избуяват навсякъде, а имперските водачи – хилавата Власт на Десетимата не предприемат нищо. Когато Тенедос и Дамастес започват да надиграват узурпатори и некроманти, се пръсва мълвата, че техният път е пътят на Провидението.

За Дамастес това е пътят към славата и към спечелената любов на една красива, злощастна контеса. За Тенедос това е пътят към невъобразимите висоти на амбицията. А за Нуманция пътят им води към възраждане… в служба на Богинята на смъртта.

My Experience: След разочарованието ми от последните книги за Хрониките на Амбър ми се четеше нещо по ала Мартин. Рискувах точно с тази книга – „Кралят-маг“. Брутално милитъри фентъзи, точно в жанра, който харесвам. Кървища, интриги, обрати, битки, малко магия, много секс (да, тук Бънч се е олял.)

Стилът на автора: Книгата е написана като разказ на главния герой – Дамастес, което си е недостатък (според мен), защото виждаме само неговата гледна точка и отношението му към вече случили се събития, което създава усещането за предвидимост. Но като оставим това настрана, стилът на Бънч е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с отлични диалози и …. натуралистичен (дори повече от необходимото).

Фентъзи свят: Светът на Бънч не е голям, но е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Освен бойните магии (от заклинания за внушаване на страх до призоваване на демони) тук са добавени и илюзорни магии, като холограми и други такива, за атракция по време на баловете. Магиите изискват много време и подготовка – особено сложните.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните).

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Подробно описани военни кампании и битки (за тези, които си пада по това).
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип, макар и не много мащабен.
  • Магията е с мярка, а не се ползва за щяло и нещяло.

Минуси:

  • Малко е предвидим финала, и все пак това е едва първата книга от трилогията.
  • Секса. Ненужно преобладава и то с брутални детайли. Ако малко се цензурира, книгата ще е върхът.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: