RSS

„Кралят-воин“ от Крис Бънч

27 Дек

Кралят-воин

Сюжет: Невероятният край на една грандиозна сага, изтъкана от страст и ужасяващи чародейства!

Чародеят Тенедос е превърнал загниващата Нуманция в могъща империя, но страстта му към нови завоевания е унищожила всичко, което е създал. Сега, в тази съкрушителна кулминация на великолепната сага, започнала с „Кралят-маг“ и „Кралят-демон“, Лайш Тенедос се завръща от гроба, за да властва над адски демони — не за да освободи своя народ, а за да спечели абсолютна власт.

Единствено генерал Дамастес а̀ Симабю, затворник и в изгнание, познава достатъчно добре ясновидеца, за да предскаже замислите му; единствено Дамастес може да стегне армия срещу Тенедос. Най-сетне, сред кръвта на хора и демони, във война на мечове и заклинания, ще се изкове съдбата на Нуманция… в последна битка между смъртния Дамастес – някогашния най-велик поборник на каузата на Тенедос и злия магьосник – някогашния най-добър приятел на Дамастес.

My Experience: След разочарованието ми от последните книги за Хрониките на Амбър ми се четеше нещо по ала Мартин. Рискувах точно с тази книга – Кралят-маг. Брутално милитъри фентъзи, точно в жанра който харесвам. Кървища, интриги, обрати, битки, малко магия и по малко секс в сравнение с предните две. Определено третата книга влиза в моя топ лист, нареждайки се гордо до произведенията на Джордж Мартин.

Стилът на автора: Книгата е написана като разказ на главния герой – Дамастес, което си е недостатък (според мен), защото виждаме само неговата гледна точка и отношението му към вече случили се събития, което създава усещането за предвидимост. Но като оставим това настрана, стилът на Бънч е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с отлични диалози и …. натуралистичен (малко повече от необходимото).

Фентъзи свят: Светът на Бънч не е голям, но е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Освен бойните магии (от заклинания за внушаване на страх до призоваване на демони) тук са добавени и илюзорни магии, като холограми и други такива, за атракция по време на баловете. Магиите изискват много време и подготовка особено сложните. В третата книга чародея Тенедос си има достойна конкуренция.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните).

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Подробно описани военни кампании и битки (за тези които си падат по това).
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип, макар и не много мащабен.
  • Магията е с мярка, а не се ползва за щяло и нещяло.
  • Сексът е в ограничени количества, за сметка на кървищата.
  • Чародея Тенедос си има достойна конкуренция.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: