RSS

„Майстор Магьосник” от Реймънд Фийст

28 Дек

Чиракът на Магьосника

„Майстор Магьосник” от Реймънд Фийст е втората книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с втората „Чиракът на Магьосника”.

Сюжет: Западните войски са свикани и войната е в своя ход. Оспорвани битки се водят из цялото кралството с неизвестния враг наречен Цурани. По временна военните действия цураните пленяват Пъг и той е отведен на техния тайнствен свят – Келеуан. Там той става роб, но след среща с един от Цуранските Велики, Пъг е на път да се превърне в един от най-великите магьосници живели някога!
Светът на Мидкемия е меко казано невероятен. Изпълнен със същества и бойни действия. Има дракони и елфи с невероятна история и минало. На помощ на армиите на Борик се включват джуджетата и елфите предвождани от Томас, който наследява магически доспехи със злокобна сила и магия, превръщайки се в получовек-полувархелу – един древните господари на Мидкемия. Във финалния сблъсък Пъг и Томас ще променят завинаги съдбата на Мидкемия и Келеуан.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Сага за войната на разлома върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно.

Стилът на автора: Стилът на автора във тази книга е опростен, по детски наивен, с слаби диалози и това е най-големия минус на книгата. Но Във следващите книги стилът значително се подобрява. Написана е в класически стил в трето лице и проследява приключенията на трима от героите – Пъг, приятеля му Томас и принц Арута.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Майстор Магьосник” действието продължава да се развива в Островното кралство, но тук Фийст ни запознава с паралелния свят на цураните, където попада Пъг – Келеуан.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук вече магьосниците са по силни и магията започва да става водещо звено в историята.

Образите: Великолепно развити образи на Пъг и Томас проследяващо тяхното израстване до едни от най запомнящите се образи във фентъзито. Останалите герои са добре описани – характерни, многолики и пъстри с потенциал да бъдат развити в следващите книги. Расите са взети базово от Толкин и обогатени и разнообразени – два вида елфи (в следващите книги се появява и трети вид), джуджета, таласъми тролове, хора и други. И най-вече Фийст хвърля светлина върху мистичните цурани от първата книга.

Плюсове:

  • Героите търпят все по-голямо развитие и не всички оцеляват.
  • Военната кампания между Островното кралство и нашествениците е епична без да твърде кървава.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.

Минуси:

  • Стилът. Както и в първа книга на автора си личи простоватия и тромав стил, който ошлайфан до съвършенство в следващите книги.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
1 – „Чиракът на Магьосника”
3 – „Сребротрън”
4 – „Мрак над Сетанон”
5 – „Принц на Кръвта”
6 „Кралският Корсар”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: