RSS

„Стрелецът“ от Стивън Кинг

28 Дек

Стрелецът

Тъмната кула I: Стрелецът е роман, на американския писател Стивън Кинг, първият от поредицата за Тъмната кула.

Сюжет: Историята разказва за Роланд Дисчейн, последният стрелец, който преследва своя противник „мъжът в черно“ в продължение на много години. Романа следва дългото и мъчително пътуване на Роланд през огромна пустиня и отвъд в търсена на мъжа в черно. Той среща няколко души по време на пътуването си, включително Джейк Чеймбърз, който известно време пътува с него.

Действието се развива в един свят, излязъл сякаш от продължителен Апокалипсис. Градовете са малко, а дори и да има, са населени от полудели старци и машини (Блейн от град Луд). В свят на магии, в едно общо безвремие властват злите сили, а по земята ходят странни същества. Стрелецът среща много хора, но съдбата му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

My Experience: Прочетох този роман през 1999 година, като част от предизвикателството което си бях поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. И на фона на всичко останало което е писал, Стрелецът се открои като нещо свежо и различно от стила на автора. Четох я с голям интерес, докато не стигнах последните страници, където останах разочарован от липсата на финал. Въпреки това книгата много ми хареса, което не мога да кажа за продължението – „Двете кули“ от което прочетох стотина страници и не мога да мръдна и страничка от две години насам.

Стилът на автора: Стилът в тази поредица романи е много различен от познатия от хорър романите на Кинг стил. Книгата е написана в класически стил в трето лице. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата – мистична, безнадеждно апокалиптична и не особено динамична.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Тъмната кула“ е постапокалиптична версия на Земята, а атмосферата  напомня на Америка от средата на 19 век, така наречения – Див Запад. Прерии, пустини, царевични полета, каньони, с герои излязли от спагети-уестърн докато не се появи мъжът в черно.

Магия и Магически системи: Магия има, но е толкова мистична, вкарана в ключът към цялата история разгадаването на смисълът на Тъмната кула и нейния властелин – Мъжът в четно, че не може да се опише или разгадае (поне не в първата книга от поредицата).

Образите: Героите са малко и търпят развитие в цялата поредица, а не в конкретната книга. развитието на образа на Роланд е вкарано основно в спомените му за неговото детство и в превръщането му в стрелец, губейки близките си хора. Но тези ретроспекции се вкарват от автора на малко хапки в цялата поредица. В този класически сблъсък между Доброто и Злото, Стрелецът е олицетворение на самотния герой а Мъжът в черно на антагониста.

Плюсове:

  • Въпреки сблъсъка между Доброто и Злото, Стрелецът не е далеч от клишето за „добрия герой“.
  • Обрати има. Действието не е линейно.
  • Атмосфера е увлекателно омагьосваща.
  • Страни същества обогатяват пейзажа.

Минуси:

  • На края на книгата читателят е тотално объркан от липсата на развръзка.
  • Липсата на големи сблъсъци.
  • В стремежа си да не ни издава цялата история, Кинг не успява да потопи читателя в действието.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

One response to “„Стрелецът“ от Стивън Кинг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: