RSS

„Чиракът на Магьосника” от Реймънд Фийст

28 Дек

Чиракът на Магьосника

„Чиракът на Магьосника” от Реймънд Фийст е първата книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с втората „Майстор Магьосник”.

Сюжет: Историята започва в Крудий – гранична крепост на Островното кралство. Малкият сирак Пъг постъпва като чирак при стария маг – Кълган, където започва да открива незнайни за него сили. Мистериозни пришълци кръстосват земите на лорд Боррик и събират армия, за да нападнат Островното кралство. Пъг и приятеля му Томас заминават заедно със свитата на лорд Борик при краля с молба да бъдат свикани армиите на запада. Книгата проследява дългото прекосяване на кралството, изпълнено с много перипетии и приключения.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. „Сага за войната на разлома“ върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно.

Стилът на автора: Стилът на автора в тази книга е опростен, по детски наивен, със слаби диалози. Това е най-големия минус на тази книгата, но в следващите стилът значително се подобрява. Написана е в класически стил, в трето лице и проследява приключенията на трима от героите – Пъг, приятеля му Томас и принц Арута.

Фентъзи свят:  Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описни и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Чиракът на Магьосника” Фийст ни запознава с Островното кралство – кралство от средновековен тип, в което хората съжителстват с раси като джуджета елфи и други.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система, взаимствана от Толкин.

Образите: Великолепно развитите образи на Пъг и Томас израстват до едни от най-запомнящите се герои във фентъзито. Останалите герои са добре описани – характерни, многолики и пъстри, с потенциал да бъдат развити в следващите книги. Расите са взети базово от Толкин, но обогатени и разнообразени – два вида елфи (в следващите книги се появява и трети вид), джуджета, таласъми тролове, хора и други.

Плюсове:

 • Героите са добре развити и не всички оцеляват.
 • Военната кампания между Островното кралство и нашествениците е епична, без да е твърде кървава.
 • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.
 • Магията тепърва се открива в този свят и за разлика от следващите книги няма всесилни магьосници.

Минуси:

 • Стилът. Като първа книга на автора си личи простоватия и тромав стил, който е ошлайфан до съвършенство в следващите книги.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
2 – „Майстор Магьосник”
3 – „Сребротрън”
4 – „Мрак над Сетанон”
5 – „Принц на Кръвта”
6 „Кралският Корсар”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

One response to “„Чиракът на Магьосника” от Реймънд Фийст

 1. Валери

  септември 4, 2015 at 10:56 pm

  Книгата е една от най- добрите в жанра

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: