RSS

„Кралският Корсар” от Реймънд Фийст

29 Дек

Кралският Корсар

„Кралският Корсар” от Реймънд Фийст е петата книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с шестата „Принц на Кръвта”.

Сюжет: Най-малкият син на принц Арута – Николас е изпратен в пограничния град Крудии, където постъпва като скуайър при братът на Арута – Мартин Дълголъкия. Един ден градчето е нападнато и опожарено от пирати. Оцелелите са малцина а близките на Николас и неговите приятели са отведени в робство. И така принца, неговият братовчед Марк, полуелфа Калис, Амос Траск и магьосника Накор се впускат с боен кораб да преследват пиратите и да спасят отвлечените си близки. По време на тази спасителна мисия Николас и приятелите му ще се сблъскат с пантатийците – раса, която стои зад атаката над Сетанон, чиито цели са да освободят великите си Господари Валхеру чрез Камъкът на Живота. Тази книга завършва поредицата „Сага за войната на разлома“ и отключва конфликта на следващата – „Войната на Студенокръвните“.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. „Сага за войната на разлома“ върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно. Когато обаче стигнах до „Сребротрън“ и „Мрак над Сетанон“ всичко се промени. „Кралският Корсар” е увлекателно приключение което слага край на една сага и поставя началото на друга.

Стилът на автора: Тук отново стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, и най вече епичен. Автора вкарва все повече хумор в произведенията си, което определено е за добро.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Кралският Корсар” действието се развива отвъд океана на нови земи населени от всевъзможни, чудати същества..

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система, взаимствана от Толкин. Като тук не присъства много.

Образите: Главните герои в тази книга са принц Николас, братовчед му Марк, полуелфа Калис, Амос Траск и магьосника Накор. Това е може би най-пъстрият подбор на герои, от всичките му книги. Накор за мен е най колоритния образ във фентъзито.

Плюсове:

  • Великолепно описани персонажи.
  • Конфликти между героите
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно доразвит.
  • Няма много магия.
  • Участва най-колоритния персонаж в книгите – магът Накор.

Минуси:

  • Няма епични битки.

Оценка: 4,5/5 Много добра.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
1 – „Чиракът на Магьосника”
2 – „Майстор Магьосник”
3 – „Сребротрън”
4 – „Мрак над Сетанон”
5 „Принц на Кръвта”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: