RSS

„Мрак над Сетанон” от Реймънд Фийст

29 Дек

Сребротрън

„Мрак над Сетанон” от Реймънд Фийст е четвъртата книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с третата „Сребротрън”.

Сюжет: Всички тъмни елфи и таласъми са се обединили под флага на преродилият се вожд на тъмните Моредели – Мурамандамус, който тръгва с ордите си към градът Сетанон с цел да убие принц Арута и да завземе града. Героите са изправени пред легионите на тъмните елфи и Мурамандамус. Пъг и Томас тръгват на пътуване из световете в търсене на древния Макрос Черният. Томас трябва да се пребори със собствените си страхове а Пъг ще бъде изправен отново срещу политиката на Цураните и техните велики. Намирането на Макрос е последната им надежда срещу страшния Мурмандамус.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Сага за войната на разлома върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно. Когато обаче стигнах до „Сребротрън“ и „Мрак над Сетанон“ всичко се промени.

Стилът на автора: За разлика от предходните книги, тук стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, и най вече епичен. Това е най-добре развитата книга на автора. От мащабните сблъсъци с ордите на Мурмандамус до грандиозното пътуване на Пъг и Томас до зората на времето.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Мрак над Сетанон” действието продължава да се развива в Островното кралство, като автора продължава да обогатява света си, описвайки детайлите. А чрез пътешествието на Пъг и Томас ни разкрива необятното въображение на автора описвайки ни цялата вселена.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система, взаимствана от Толкин. Като тук вече магьосниците са по силни и магията вече е водещо звено в историята.

Образите: Главните герои в тази книга са Джими Ръчицата, Принц Арута и разбира се магьосника Пъг и Томас. Но най-интересният образ е този на антагониста Мурмандамус Расите са взети базово от Толкин и обогатени и разнообразени – два вида елфи (в следващите книги се появява и трети вид), джуджета, таласъми тролове, хора и други.

Плюсове:

  • Великолепно описани персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.
  • Събира всичко досегашни герои.
  • Грандиозни и мащабни битки.

Минуси:

  • Пътуването на Пъг и Томас в търсене на тайнствения маг Мокрос Черния, граничи с научна фантастика и мен лично ми беше много скучно..

Оценка: 5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
1 – „Чиракът на Магьосника”
2 – „Майстор Магьосник”
3 – „Сребротрън”
5 – „Принц на Кръвта”
6 „Кралският Корсар”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: