RSS

„Принц на Кръвта” от Реймънд Фийст

29 Дек

Принц на Кръвта

„Принц на Кръвта” от Реймънд Фийст е петата книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с шестата „Кралският Корсар”.

Сюжет: Островното кралство е в разцвет. Двайсет години след битката при Сетанон, синовете на Арута, близнаците Боррик и Ерлан заедно с Джими Ръчицата са изпратени на важна дипломатическа мисия в империя Кеш. По пътя си те ще се срещнат с убийци и ще се заплитат дълбоко в политическите интриги на Велики Кеш.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Сага за войната на разлома върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно. Когато обаче стигнах до „Сребротрън“ и „Мрак над Сетанон“ всичко се промени. „Принц на Кръвта” не е на нивото на на предходните, тъй като е продължение на една завършена сага.

Стилът на автора: Тук отново стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, и най вече епичен. Автора вкарва все повече хумор в произведенията си, което определено е за добро.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Принц на Кръвта” действието се развива във враждуващата с кралството съседна империя Велики Кеш.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система, взаимствана от Толкин. Като тук не присъства много.

Образите: Главните герои в тази книга са Джими Ръчицата и синовете на принц Арута – близнаците Боррик и Ерлан, както и магьосниците Пъг и Накор. Накор за мен е най-колоритния образ във фентъзито.

Плюсове:

  • Великолепно описани персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.
  • Няма много магия.
  • Политически интриги.
  • Появява се най-колоритния персонаж в книгите – магът Накор.

Минуси:

  • Няма епични битки.

Оценка: 4/5 Много добра.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
1 – „Чиракът на Магьосника”
2 – „Майстор Магьосник”
3 – „Сребротрън”
4 – „Мрак над Сетанон”
6 „Кралският Корсар”

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: