RSS

„Проклятието на мъдреца“ от Силвия Петрова

29 дек.

Проклятието на мъдреца

„Проклятието на мъдреца” от Силвия Петрова е втората книга от заплануваната поредицата „Зеницата на смъртта“.

Сюжет: 
Зарфид и Дарзал достигат Блемарун, където в търсене на изгубената раса и лек за болестта на Кринс, се се озовават в империя Ниарск – разкъсвана от жестока гражданска война.
В подкрепа на Шаа’рналидал от друг свят идва могъщата раса на кианелите, изпитваща ненавист към целия човешки род. С помощта на Кървавите ками, на трона е поставен нов владетел, който да се противопостави на армиите на мрака. Армиите на тъмните и светлите елфи, загърбват древната си вражда, за да защитят Ендеврил.
Братството на вълците продължават търсенето на последния ключ към победата – Линая и нейния медальон. Водачът им – Кринс продължава борбата с вампирската си същност и времето му изтича, застрашавайки по този начин мисията.
Боговете започват да се месят все по често в съдбите на земните народи. Ордена на некромантите успява да забави загниването на елфическите гори, но на твърде висока цена – договорът със Смъртта е нарушен. Нишката на баланса изтънява и хиляди мрачни твари жадуват да изпият светлината на живота.

My Experience: За рожденият си ден получих два подаръка – „Танц със дракони“ на Мартин и „Нощ на ножове“ на Иън К.Есълмонт. Това ми бяха първите книги в хартиен формат от 3,4 години насам (просто съм свикнал да чета в електронен формат). Прочетох ги на един дъх и отидох в книжарницата да си харесам нещо друго. И така попаднах на „Тотемът на мистика“ от Силвия Петрова – първата книга която си купувам от много години насам. Историята толкова ме заплени, че преди да я дочета изприпках и си купих и втората – „Проклятието на мъдреца”. Дочетох я и нея и тогава дойде разочарованието – третата книга още не е издадена. Всички фенове на Силвия чакаме, за да разберем какво ще се случи с Кринс, Сирманел, Дарзал и Терхезен.

Стилът на автора: Стилът е без разточителни описания, приказен, приключенски и най-вече епичен. Авторката акцентира върху взаимоотношенията между героите и развитието на образите, в което е силата и. Стилът на авторката търпи развитие, подобрявайки се със всяка следваща страница.

Фентъзи свят: Светът е мащабен, но за читателя е трудно да му се наслади поради липсата на карта или обозначителни ориентири. В „Проклятието на мъдреца” научаваме повече за далечните земи на Блемарун.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система. Магията присъства буквално във всяка сцена.

Образите: Главните герои са много, разпръснати в няколко паралелни сюжета, които в определени моменти се преплитат. Навсякъде кипи от интриги, конфликти и най важното – героите не са просто добри или лоши, а многопластови, измъчвани от лични терзания и амбиции. Всеки герой си има история. Зад всяко действие си има мотивация. Мъжките образи са пъстри и разнообразни, докато женските са добре развити, но малко еднотипни. В „Проклятието на мъдреца” се появяват много нови герои, които допълват пъстрата палитра от персонажи. И все пак ако трябва да отлича някои герои това ще са: Кринс – в чиито вени тече тъмноелфическа и вампирска, изключително оригинален образ; водачът на Кървавите ками –  Калдин, герой в чиито образ сякаш са преплетени дузина от героите на Джордж Мартин.

Плюсове:

  • Великолепно описани герои.
  • Фентъзи светът е мащабен и великолепно доразвит, със все повече детайли.
  • Невероятно въображение при описването на моментите в които се описват магиите.
  • Солидно количество битки.
  • Изключително разнообразни раси.
  • Безкрайни интриги и обрати.
  • Героите са сиви а не просто добри и лоши.

Минуси:

  • Женските образи са малко еднотипни.(Все трябва да има някакъв кусур.)

Оценка: 5/5 Отлична.

1 – „Тотемът на мистика” – РЕВЮ

Реклама
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: