RSS

„Сребротрън” от Реймънд Фийст

29 Дек

Мрак над Сетанон

„Сребротрън” от Реймънд Фийст е третата книга от поредицата „Сага за войната на разлома“. В България е издадена в един том с четвъртата „Мрак над Сетанон”.

Сюжет: Историята започва в града Кродор, където Черните Кръвници от Гилдията на смъртта на няколко пъти се опитват до убият принца на Крондор – Арута, всичките неуспешни благодарение на намесата на малкия крадец Джими Ръчицата. При един от опитите принцеса Анита е ранена с отровна стрела. Джими, Арута и брат му Мартин Дълголъкия се впускат в опасно приключение със задачата да открият лековитото растение Сребротрън, което единствено може да се пребори с отровата.

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Сага за войната на разлома върви леко и приказно, но след Мартин и Ериксън ми звучеше малко наивно. Когато обаче стигнах до „Сребротрън“ всичко се промени.

Стилът на автора: За разлика от предходните книги, тук стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, и най вече епичен.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Сребротрън” действието продължава да се развива в Островното кралство, като автора продължава да обогатява света си, описвайки детайлите.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук вече магьосниците са по силни и магията вече е водещо звено в историята.

Образите: Главните герои в тази книга са Джими Ръчицата, Принц Арута и разбира се магьосника Пъг. Расите са взети базово от Толкин и обогатени и разнообразени – два вида елфи (в следващите книги се появява и трети вид), джуджета, таласъми тролове, хора и други.

Плюсове:

  • Великолепно описани персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.
  • Появява се един от най-интересните герои в поредицата – Джими ръчицата.
  • Няма много магия.

Минуси:

  • Няма мащабни битки.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Сага за войната на разлома“:
1 – „Чиракът на Магьосника”
2 – „Майстор Магьосник”
4 – „Мрак над Сетанон”
5 – „Принц на Кръвта”
6 „Кралският Корсар”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: