RSS

„Тотемът на мистика“ от Силвия Петрова

29 дек.


11

„Тотемът на мистика” от Силвия Петрова е първата книга от заплануваната поредицата „Зеницата на смъртта“.

Сюжет: На път за дома елфическият принц Еливан Леронис среща човешкото дете Линая, той и дарява ценен елфически медальон без да знае, че това ще преобърне живота на момичето. Кралица Шаа’рналидал и прокуденото на земята божество Терхезен са по петите на Линая в търсене на ключа за Черната перла – тайнствен артефакт, с който ще могат да властват над света. Мистериозно братство на вълците заедно с Еливан тръгват по следите на Линая, преди Терхезен и Шаа’рналидал да я открият. Кринс – водачът на братството е разкъсван от вътрешния конфликт между тъмноелфическата и вампирската му половина, който застрашава не само мисията, но и всички намиращи се около него.
Тъмният елф Дарзал Абладора и кралят на горските елфи Зарфид Леронис загърбватят дрязгите на миналото, и  поемат към далечните земи на Блемарун, в търсене на единственото спасение за Ендеврил. Но армиите на Шаа’рналидал, предвождани от обладаният от демон паладин Аршордер, вече са в действие. Епичната война е започнала…

My Experience: За рожденият си ден получих два подаръка – „Танц със дракони“ на Мартин и „Нощ на ножове“ на Иън К.Есълмонт. Това ми бяха първите книги в хартиен формат от 3,4 години насам (просто съм свикнал да чета в електронен формат). Прочетох ги на един дъх и отидох в книжарницата да си харесам нещо друго. И така попаднах на „Тотемът на мистика“ от Силвия Петрова – първата книга която си купувам от много години насам. Историята толкова ме заплени, че преди да я дочета изприпках и си купих и втората – „Проклятието на мъдреца”. Дочетох я и нея и тогава дойде разочарованието – третата книга още не е издадена. Всички фенове на Силвия чакаме, за да разберем какво ще се случи с Кринс, Сирманел, Дарзал и Терхезен.

Стилът на автора: Стилът е без разточителни описания, приказен, приключенски и най-вече епичен. Авторката акцентира върху взаимоотношенията между героите и развитието на образите, в което е силата и. Стилът на авторката търпи развитие, подобрявайки се със всяка следваща страница.

Фентъзи свят: Светът е мащабен, но за читателя е трудно да му се наслади поради липсата на карта или обозначителни ориентири.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система. Магията присъства буквално във всяка сцена.

Образите: Главните герои са много, разпръснати в няколко паралелни сюжета, които в определени моменти се преплитат. Навсякъде кипи от интриги, конфликти и най важното – героите не са просто добри или лоши, а многопластови, измъчвани от лични терзания и амбиции. Всеки герой си има история. Зад всяко действие си има мотивация. Мъжките образи са пъстри и разнообразни, докато женските са добре развити, но малко еднотипни. И все пак ако трябва да отлича някои герои това ще са: Кринс – в чиито вени тече тъмноелфическа и вампирска, изключително оригинален образ; водачът на Кървавите ками –  Калдин, герой в чиито образ сякаш са преплетени дузина от героите на Джордж Мартин.

Плюсове:

 • Великолепно описани герои.
 • Фентъзи светът е мащабен и великолепно развит.
 • Невероятно въображение при описването на моментите в които се описват магиите..
 • Солидно количество битки.
 • Изключително разнообразни раси.
 • Безкрайни обрати.
 • Героите са сиви а не просто добри и лоши.

Минуси:

 • Женските образи са малко еднотипни.(Все трябва да има някакъв кусур.)

Оценка: 5/5 Отлична.

2 – „Проклятието на мъдреца” – РЕВЮ

Реклама
 

Етикети: , , , ,

3 отговора на “„Тотемът на мистика“ от Силвия Петрова

 1. BlackCat

  януари 1, 2013 at 11:22 am

  Докато търсех мнения и препоръки за Нож от ножове, попаднах и на Зеницата на смъртта 🙂 Хубава случайност в първия ден от 2013 г. Много ти благодаря за прекрасно ревю, Dodolion.
  Надявам се в близко бъдеще да облекча разочарованието ти и да издам третата книга 🙂
  Честита нова година с пожелания за много здраве, щастие и успехи!

   
 2. dodolion

  януари 1, 2013 at 1:17 pm

  Благодаря!!! Пожелавам ти една много творческа 2013-та година и освен третата част на Зеницата, да видим и някои от другите ти проекти публикувани. 😉

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: