RSS

„Възходът на търговеца принц” от Реймънд Фийст

30 Дек

Възходът на търговеца принц

„Възходът на търговеца принц” от Реймънд Фийст е първата книга от поредицата „Войната на студенокръвните“. В България е издадена в един том с втората „Кралицата на мрака”.

Сюжет: Незаконният наследник на благородник – ковачът Ерик и склонния към кражби, негов приятел – Ру, заедно с група престъпници са осъдени на смърт и след това помилвани с условието да се включат в самоубийствен, секретен отряд. Под ръководството на полуелфа Калис, отряда заминава за далечния континент Новиндус за да шпионира новосъбраната армия на Кралицата на мрака. Който оцелее трябва да се завърне в Крондор, за да донесе жизненоважната информация, която да спаси Островното кралство.

My Experience: След „Сага за войната на разлома“ очаквах следващата му поредици да е подобна. Останах приятно изненадан от променящия се към „за по-за възрастни“ стил – вкарани детайли, развити взаимоотношения и конфликти, натурализъм, изпълнен с все повече интриги, секс и кървища. От друга страна първите две книга са пълнеж, който няма нищо общо с основното действие, изпълнен с разточителни описания на злободневните терзания и проблеми на героите. „Възходът на търговеца принц” е най-слабата книга на автора. През цялото време ни занимава стоковите борси през средновековието, вместо да наблегне на битките и приключенията.

Стилът на автора: Стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, епичен и от тази книга на татък става все по мрачен. Автора вкарва все повече хумор в произведенията си, което определено е за добро. Докато „Сага за войната на разлома“ е ориентирана към по младите читатели, то „Войната на студенокръвните“ ще се хареса повече на читателите на фентъзито за възрастни

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. Действието отново се прехвърля до новия континент – Новиндус, но съвсем за кратко.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук не присъства много.

Образите: Главните герои в тази книга са простоватия ковач – Ерик (който вече е сержант) и приятелят му – тариката Ру. Развитието на образите им е на ниво, но героите са скучни. Отново присъстват Джими Ръчицата, полуелфа Калис, магьосника Накор и цял куп колоритни второстепенни персонажи.

Плюсове:

  • Великолепно описани второстепенни персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно доразвит, със все повече детайли.
  • Няма много магия.
  • Присъства най-колоритния персонаж в книгите – магът Накор.
  • Романът се вписва в графата милитъри-фентъзи.

Минуси:

  • Скучни главни персонажи.
  • Мудно действие
  • Елфите и джуджета са силно пренебрегнати.
  • Интриги са изключително скучни.
  • Книгата се превръща в търговско фентъзи.

Оценка: 2,5/5 Средна.

Другите книги от поредицата „Войната на студенокръвните“:
1 – „Кралицата на мрака”
3 – „Гневът на демонския крал”
4 – „Парчета скършена корона”

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: