RSS

„Гневът на демонския крал” от Реймънд Фийст

30 дек.

Гневът на демонския крал

„Гневът на демонския крал” от Реймънд Фийст е третата книга от поредицата „Войната на студенокръвните“. В България е издадена в един том с четвъртата „Парчета скършена корона”.

Сюжет: От Новиндус към Островното кралство пътува флот побиращ армия наброяваща хиляда и петстотин завоеватели, предвождани от зъл демон, който увеличава силата си като се храни с душите на умрелите. Любимите на феновете герои ще се опитат да защитят кралството си в една обречена война от която не всички ще оцелеят.

My Experience: След „Сага за войната на разлома“ очаквах следващата му поредици да е подобна. Останах приятно изненадан от променящия се към „за по-за възрастни“ стил – вкарани детайли, развити взаимоотношения и конфликти, натурализъм, изпълнен с все повече интриги, секс и кървища. От друга страна първите две книга са пълнеж, който няма нищо общо с основното действие, изпълнен с разточителни описания на злободневните терзания и проблеми на героите. В „Гневът на демонския крал” отново доказва колко добър писател е, като се връща отново към битките и приключенията. Това е най-мрачната книга на Фийст, в която той с огромен замах е готов да пожертва любимите на феновете му герои.

Стилът на автора: Стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, епичен и в тази книга става апокалиптично мрачен. Автора вкарва все повече хумор в произведенията си, което определено е за добро. Докато „Сага за войната на разлома“ е ориентирана към по младите читатели, то „Войната на студенокръвните“ ще се хареса повече на почитателите на фентъзито за възрастни

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. Действието отново се прехвърля до новия континент – Новиндус, но съвсем за кратко.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук отново се завръщат големите магии.

Образите: Главните герои в тази книга са простоватия ковач – Ерик (който отново е повишен) и приятелят му – търговеца Ру. Развитието на образите им е на ниво, но героите са скучни. Отново присъстват Джими Ръчицата, полуелфа Калис, магьосниците Накор и Пъг и цял куп колоритни второстепенни персонажи.

Плюсове:

  • Великолепно описани второстепенни персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно доразвит, със все повече детайли.
  • Завръща се магията.
  • Присъства най-колоритния персонаж в книгите – магът Накор.
  • Романът се вписва в графата милитъри-фентъзи.
  • Елфите и джуджета се завръщат.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Войната на студенокръвните“:
1 – „Кралицата на мрака”
2 – „Възходът на търговеца принц”
4 – „Парчета скършена корона”

Реклами
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: