RSS

„Парчета скършена корона” от Реймънд Фийст

30 Дек

Парчета скършена корона

„Парчета скършена корона” от Реймънд Фийст е четвъртата книга от поредицата „Войната на студенокръвните“. В България е издадена в един том с третата „Гневът на демонския крал”.

Сюжет: Демона е победен и армията от Новиндус е отблъсната ала все още нищо е свършило. След ожесточената война, Мидкемия тъне в димящи руини. Докато хората се опитват да възстановят някогашната велика държава нов враг се надига от пепелищата на войната – Фадавах, генерал от бившата армия на нашествениците, оглавява хиляди войни от Новиндус които са останали без командири. Целта на генерала е да основе своя собствена империя от останките на Западните владения. Сега последният шанс за обединение на кралството са внуците на херцог Джеймс (Джими Ръчицата), братята Джими и Даш.

My Experience: След „Сага за войната на разлома“ очаквах следващата му поредици да е подобна. Останах приятно изненадан от променящия се към „за по-за възрастни“ стил – вкарани детайли, развити взаимоотношения и конфликти, натурализъм, изпълнен с все повече интриги, секс и кървища. От друга страна първите две книга са пълнеж, който няма нищо общо с основното действие, изпълнен с разточителни описания на злободневните терзания и проблеми на героите. В „Парчета скършена корона” отново доказва колко добър писател е, като се връща отново към битките и приключенията.

Стилът на автора: Стилът е усъвършенстван, приказен, приключенски, епичен и в тази книга става апокалиптично мрачен. Автора вкарва все повече хумор в произведенията си, което определено е за добро. Докато „Сага за войната на разлома“ е ориентирана към по младите читатели, то „Войната на студенокръвните“ ще се хареса повече на почитателите на фентъзито за възрастни

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук отново се завръщат големите магии.

Образите: Главните герои в тази книга са внуците на херцог Джеймс (Джими Ръчицата), братята Джими и Даш и бившия ковач – Ерик, който е орисан да оглави армиитена запъда. Развитието на образите им е на ниво. Отново присъстват цял куп колоритни второстепенни персонажи.

Плюсове:

  • Великолепно описани персонажи.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно доразвит, със все повече детайли.
  • Завръща се магията.
  • Присъства най-колоритния персонаж в книгите – магът Накор.
  • Романът се вписва в графата милитъри-фентъзи.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Другите книги от поредицата „Войната на студенокръвните“:
1 – „Кралицата на мрака”
2 – „Възходът на търговеца принц”
3 – „Гневът на демонския крал“

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: