RSS

„Лунните градини“ от Стивън Ериксън

31 Дек


25

„Лунните градини“ от Стивън Ериксън е първата книга от поредицата „Малазанска книга на мъртвите“.

Сюжет: Империята Малазан кипи от размирици, обезкървена от непрестанни войни, жестоки вътрешни борби и кървави сблъсъци със страховития Аномандър Рейк, господаря на Лунния къс и неговите Тайст Андий. Дори калените в кръвопролития имперски легиони жадуват за отдих. Но въпреки всичко властта на императрица Ласийн, наложена от нейните всяващи ужас убийци на „Нокътя“, остава абсолютна.
За сержант Уискиджак и неговия отряд Мостоваци, както и за Татърсейл, оцелялата магьосница на Втори легион, краят на обсадата на Пейл би трябвало да е време на траур за многото мъртви. Но Даруджистан, последният от Свободните градове на Дженабакъз, все още се държи, а тъкмо към тази древна цитадела е насочила Ласийн хищния си поглед.
Ала изглежда, че империята не е сама в тази величава игра. Сбират се зли, обвързани със сянката сили и самите богове се подготвят да вземат участие…
Замислено и написано в панорамни мащаби, „Лунните градини“ е епично фентъзи от най-висш порядък — възхитително приключение, разказано от нов и талантлив глас.

My Experience: След като прочетох първите четири книги от поредицата „Песен за огън и лед“, порових из интернет пространството в търсене на подобна поредица. Попаднах на „Малазанска книга на мъртвите“, която ми беше препоръчана и от много приятели. Прочетох „Лунните градини“ за около два месеца, при все че това не е най-обемната книга от поредицата. Бях запленен от стила, но изобщо не можах да вникна в сюжета. Налагаше се да препрочитам цели пасажи, за да разбера какво се случва. Книгата е добра, но трябва да се чете на големи хапки, а не като мен по страничка – две на ден, иначе се губи нишката на историята.

Стилът на автора: Стилът е мащабен и епичен. Силата на автора е в описването на героите и техните съдби.

Фентъзи свят: Светът наречен Малазан е най-мащабния описван някога, но в „Лунните градини“ виждаме само малка част от него. Изпълнен е с всякакви раси и същества, невиждани досега. А боговете и техните вселения са наистина умопомрачаващо описани.

Магия и Магически системи: Сложна магическа система, свързана пряко с боговете.

Образите: Книгата изобилства от главни герои, които авторът избива без да му мигне окото. Великолепно развити, многопластови герои. Читателя не може да определи кой е добър и кой е лош, защото добри и лоши в чистата форма на понятията – няма. Всеки просто е повлечен от събитията и кове сам съдбата си. Ще отлича само един измежду колоритните и пъстри герои – Круппе. Макар да не е от главните герои, всяка сцена в която присъства е истинска наслада за читателя.

Плюсове:

  • Великолепно описани герои.
  • Фентъзи светът е мащабен и великолепно развит, със все повече детайли.
  • Солидно количество битки.
  • Изключително разнообразни раси и същества.
  • Безкрайни интриги и обрати.
  • Героите са сиви а не просто добри и лоши.
  • Поредицата е завършена, макар да се дописват още истории от приятеля на Ериксън – Иън К.Есълмонт

Минуси:

  • Трудно се проследява нишката на сюжета.
  • Боговете са важна част от историята, а лично аз не си падам много по това.
  • Трябва да издържите първата половина на книгата, защото интересното тепърва предстои.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: