RSS

„Властелинът на пръстените” от Джон Р. Р. Толкин

01 Ян


19

„Властелинът на пръстените“ (на английски) е епичен фентъзи-роман от писателя Джон Роналд Руел Толкин, писан в продължение на 12 години. Представлява книга от цикъла за Средната земя, продължение на неговата книга „Хобитът“, и описва подробно събитията, очертани в последната част на „Силмарилион“.

Сюжет: Малкият хобит Фродо Бегинс получава магически пръстен, който чичо му Билбо е намерил в Мините на Мория. Старият приятел на Билбо, магьосникът Гандалф Сивия, открива, че този пръстен е Единственият пръстен – инструментът на могъществото на Саурон, и най-търсената от него вещ през почти цялата Трета епоха. Пръстен, който покварява околните чрез желанието им за него и за властта, която той носи. Фродо и осемте му другари от т.нар. ”Задруга на пръстена”, се опитват да стигнат до Мордор, за да унищожат веднъж завинаги Единствения пръстен. Саурон изпраща по петите на Фродо страховитите Насгули, но той  не е единствения, който търси пръстена. Всички които знаят за силата на пръстена искат да го притежават. Мисията на Фродо е застрашена. Мракът постепенно обгръща всичко и войната за Средната земя вече е започнала…

My Experience: За първи път се сблъсках тази книжка в ученическите си години, когато изрових от библиотеката едно малко томче на има – „Задругата на пръстена“. Останах разочарован от липсата на финал на тази иначе интересна книжка, но тогава не знаех че това е трилогия. Години по-късно, вече като студент, покрай филмовата версия реших отново да я прочета, но вече цялата. Тази книга толкова ме заплени, че превърна в един от най-големите и фенове.

Стилът на автора: Като университетски преподавател и лингвист, Толкин прекарва голяма част от живота си в изследване на езика и неговите закони и правила и  в последствие създава отделни езици със своя собствена граматика, които използва в произведенията си. Толкин е също така задълбочено изследва скандинавските, балканските и редица други митове и легенди. Всичко това оформя в писателя един уникален стил, който го превръща в един от класиците световната литература. Стилът на „Властелинът на пръстените” е приказен, приключенски, магичен, детайлно описателен, обвит във мрачни нотки и най-вече изключително мащабен и епичен. И всичко това е великолепно пресъздадено от преводача Любомир Николов.

Фентъзи свят: Средната земя е един първите измислени фентъзи светове. Толкова е мащабен и детайлен, че Толкин решава да му направи карта.

Магия и Магически системи: Магията буквално извира от всяка страница. Използва се системата на заклинанията и вълшебните предмети и места.

Образите: Многопластови образи, измъчвани от съмнения и изкушения, правят изключително интересна борбата между Доброто и Злото.Всеки от героите му си има история и родословно дърво, които са поместени в книгата Расите са взети от различни митове и легенди, и не малък брой са измислени от Толкин, включително симпатичните хобити. Има елфи, джуджета, таласъми, тролове, орки, енти, хора и много, много други.

Плюсове:

  • Детайлно описания.
  • Мащабен и детайлно описан фентъзи свят..
  • Разнообразни раси.
  • Грандиозни и мащабни битки.
  • Интриги и обрати.
  • Всичко което може да се каже за тази книга е в неин плюс.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: