RSS

“Масклин” от Тери Пратчет

01 Ян

22

“Масклин” от Тери Пратчет е първата книга от трилогията за „Номите“

Сюжет: Хилядите малки, същества наричащи себе си номи, живеят в свой затворения свят на един хипермаркет, докато опустошаващи събития не принуждават Масклин да поведе своите събратя в голямото Навън. Оказва се, че и там не всичко е Съвсем Наред. Случват се Странни Неща, които объркват работата. Но Масклин знае, че на едно място, където няма Долу, един кораб може да ги заведе вкъщи – там, откъдето са дошли. И има план……

My Experience: “Масклин” е увлекателна детска книжка, която прочетох по погрешка, мислейки си, че чета нещо друго. Добре че стават грешки иначе сигурно никога нямаше да имам щастието да и се насладя.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Тази му поредица е адресирана до по-малките му читатели. За нея Тери Пратчет е удостоен с престижната награда „Смартийс“.

Фентъзи свят: Светът на Номите е един американски хипермаркет. Те са толкова малки същества, че той за тях е един огромен мегаполис.

Магия и Магически системи: Магия няма, но има фантастични моменти.

Образите: Главни герои в романа са група номи, които са живели извън магазина. Те случайно попадат при своите събратя и преобръщат мирогледа им с краката на горе. Образите са пъстри и колоритни, каквито Пратчет умее да създава.

Плюсове:.

  • Увлекателна история.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: