RSS

“Посестрими в занаята” от Тери Пратчет

01 Ян

21

“Посестрими в занаята” от Тери Пратчет е шестата книга от поредицата „Света на Диска“

Сюжет: На магическият Диск се тресат кралства, падат корони и проблясват кинжали, а задължителните три вещици се намесват в делата на владетелите.
Но Баба Вихронрав и нейните посестрими от Сборището откриват, че това е доста труднчо, а не както ви го представят разни драматурзи… Каквото очаквате, ще го намерите в тази книга — гърбави крале, загубени корони и предрешени престолонаследници.
Наред с тях ще срещнете и невиждани неща, например гръмотевична буря, обзета от жажда за актьорска слава, или първото в историята презареждане на метла по време на полет. Посестримите в занаята преодоляват невероятни препятствия, за да върнат на трона краля, комуто короната се пада по право.
Поне те така си мислят…

My Experience: Съвсем случайно избрах точно тази книга от цялата поредица. Оказа се че комичното фентъзи ми допада като жанр. Искрено се забавлявах с приключенията на героите, но финала ми се стори малко претупан. Определено ще прочета и други книги от поредицата.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Главни герои в романа са трите вещици Баба Вихронрав, Леля Ог, матриарх на великия род Ог и притежател на най-злата котка в света – Грибо, и Маграт Чеснова, младата вещица, която твърдо вярва в окултните предмети, въпреки че никой от тези предмети не действа. Прототипът им е трите вещици в Макбет. Поотделно, всяка от трите е пародия на различен стереотип за вещиците. Баба е класическата вещица от приказките, Леля е селската знахарка и баячка, а Маграт е модерната романтична последователка на Уика и духовните израствания. Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат.

Плюсове:.

 • Може би най-странния фентъзи свят.
 • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
 • Колоритни персонажи.
 • Обрати.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на януари 1, 2013 in Тери Пратчет

 

Етикети: , , ,

One response to ““Посестрими в занаята” от Тери Пратчет

 1. Chereshkata (@ChereshkataCom)

  август 30, 2013 at 3:40 pm

  Според мен оценката тук е занижена 🙂 Книгата си залужава 5 🙂

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: