RSS

„Хобитът“ от Джон Р. Р. Толкин

01 Ян


20

„Хобитът“ е фентъзи-роман от Джон Роналд Руел Толкин, първоначално написан като детска приказка. Носи подзаглавието „Билбо Бегинс или Дотам и обратно“. За първи път е публикуван на 21 септември 1937 г. и представлява прелюдия към историята, която се описва в книгите от „Властелинът на пръстените“. На български език е издаден най-напред под името „Билбо Бегинс, или дотам и обратно“, през 1975 г.; по-късно е преиздаван под името „Хобитът“.

Сюжет: Романът проследява приключенията на хобита Билбо Бегинс по време на неговото пътешествие през Средната земя. В пътуването той е придружаван от група джуджета, както и от магьосникът Гандалф. Пътешествието им има за цел да върне на джуджетата тяхното кралство и огромното им съкровище, които са откраднати от дракона Смог.

My Experience: Сред книгите, които съм прочел повече от веднъж, като „Време разделно“ на Антон Дончев, „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси, „Карлсон“ на Астрид Линдгрен попада и „Хобитът“ от Джон Р. Р. Толкин. Веднъж като дете и няколко пъти в последните години. Приказните приключения на хобита Билбо ме превърна в един от най-големите и фенове.

Стилът на автора: Като университетски преподавател и лингвист, Толкин прекарва голяма част от живота си в изследване на езика и неговите закони и правила и  в последствие създава отделни езици със своя собствена граматика, които използва в произведенията си. Толкин е също така задълбочено изследва скандинавските, балканските и редица други митове и легенди. Всичко това оформя в писателя един уникален стил, който го превръща в един от класиците световната литература. Стилът на „Хобитът” е приказен, приключенски, магичен, детайлно описателен, и не толкова мащабен и епичен като „Властелинът на пръстените”, което го прави предпочитан от по-малките читатели.

Фентъзи свят: Средната земя е един първите измислени фентъзи светове. Толкова е мащабен и детайлен, че Толкин решава да му направи карта.

Магия и Магически системи: Магията буквално извира от всяка страница. Използва се системата на заклинанията и вълшебните предмети и места.

Образите: Многопластови образи, измъчвани от съмнения и изкушения, правят изключително интересна борбата между Доброто и Злото.Всеки от героите му си има история и родословно дърво, които са поместени в книгата. Расите са взети от различни митове и легенди, и не малък брой са измислени от Толкин, включително симпатичните хобити. Има елфи, джуджета, таласъми, тролове, орки, енти, хора и много, много други.

Плюсове:

  • Детайлно описания.
  • Мащабно описан фентъзи свят..
  • Разнообразни раси.
  • Грандиозна и мащабна битка на финала.
  • Обрати.
  • Всичко което може да се каже за тази книга е в неин плюс.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: