RSS

„Измяната” от Реймънд Фийст

02 Ян

13

„Измяната” от Реймънд Фийст е първата книга от трилогията „Крондор“, която в България е издадена в един том от издателство Бард. Действието в трите романа се развива във времето между историята в четвъртата „Мрак над Сетанон“ и петата книга „Принц на кръвта“ от поредицата „Сага за войната на разлома“.

Сюжет: Скуайрът Локлир е изпратен на заточение в пограничната крепост Тир-Сог, от принца на Крондор – Арута. Там той се среща се с моредела ренегат Горат и разбира за поредната заплаха застрашаваща кралството. Появил се е нов Мурамандамус обединяващ тъмните елфи и те подготвят нова офанзива към Сетанон. Локлир и Горат тръгват към Крондор, за да предупредят принца…

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Трилогията „Крондор“ се оказа прекрасно допълнение към „Сага за войната на разлома“.

Стилът на автора: Стилът е приказен, приключенски, динамичен и най вече епичен.. Написана е в класически стил в трето лице и проследява приключенията на трима от героите – Пъг, Локлир и Джими Ръчицата. Книгата не е голяма и разточителна и се чете на един дъх.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Измяната” действието продължава да се развива в Островното кралство.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като  магьосниците са силни и магията важна част от историята.

Образите: Главните герои са добре познатите от „Сага за войната на разлома“ – Пъг, Локлир и Джими Ръчицата. Добавени са и нови герои, които са също така добре описани – характерни, многолики и пъстри. Расите са взети базово от Толкин и обогатени и разнообразени – два вида елфи, джуджета, таласъми, тролове, хора и други.

Плюсове:

  • Героите търпят развитие и не всички оцеляват.
  • Епични битки.
  • Интриги и обрати.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: