RSS

„Очите на дракона“ от Стивън Кинг

02 Ян

34

„Очите на дракона“ от Стивън Кинг е детска книга (въпреки че може да се чете и от възрастни),която Кинг написва специално за дъщеря си Нейоми (която по онова време (1983) е на 13).

Сюжет: Принц Питър е престолонаследникът, за който всяко малко кралство мечтае – той е млад, красив, смел, честен, сръчен, умен и справедлив. Но в кралство Делейн дебне древно зло, което иска да се добере до искрата, която принцът носи в себе. Питър има само една слабост, чрез която магьосникът Флаг може да се добере до него и това е по-малкият му брат – Томас. Томас е пълна противоположност на брат си и през целия си дванадесетгодишен живот се разкъсва между любовта и възхищението към Питър и ужасна, разяждаща завист.
Кралят е убит, а Питър е обвинен в убийство и скоро е затворен на върха на безкрайно висока кула. Започват черните дни на Делейн под управлението не на друг, а на Томас.
„Очите на дракона” е класическа приказка с крале, кралици, принцове, принцеси, животни със свръхспособности, черни магьосници и разбира се – дракон.

My Experience: Прочетох този роман в средата на 90-те, като част от предизвикателството което си бях поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. „Очите на дракона“ е далеч от нивото и стила на всичко останало което е писал. Ако ви се чете хорър класика на Стивън кинг – това не е вашата книга. Ако ви се чете епично фентъзи с много битки – това пак не е вашата книга. Но ако ви се чете лека, приказна история – грабвайте тази книга и няма да съжалявате.

Стилът на автора: Стилът в „Очите на дракона“ е много различен от познатия от хорър романите на Кинг стил – приказен, вълшебен, доста семпъл, праволинеен, клиширан, и най вече предвидим. Тя би била чудесно четиво за някой подрастващ и тепърва вкусващ от подобен род истории, ако не бяха неподходящите описания на кралския пенис, предизвикващ въздишки у кралицата. Така де – или пишем за деца, или не.

Фентъзи свят: Фентъзи свят от средновековен тип. Изобщо не е развит и описан. Просто стереотипното място, където да се развива действието.

Магия и Магически системи: Магия има, взета е от класическите приказки – заклинания, вълшебни предмети и животни.

Образите: Героите са клиширани и еднопластови – добри или лоши.

Плюсове:

 • Атмосфера е увлекателно омагьосваща.
 • Лесно се чете.

Минуси:

 • Линейно действие.
 • Липсата на големи сблъсъци.
 • Липса на обрати.

Оценка: 3/5 Добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

One response to “„Очите на дракона“ от Стивън Кинг

 1. Hristina

  декември 17, 2013 at 11:19 am

  Здравейте
  Фенка съм на Кинг. Наскоро прочетох и Очите на дракона, книгата е изключително интересна, историята те завладява още от самото начало. Сюжета и самата развръзка ме накараха да не мога да я оставя и да я прочета на един дъх. Който е фен на Кинг, фентъзито, да не пропуска да я прочете!

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: