RSS

„Ръката на Оберон” от Роджър Зелазни

02 Ян

27

„Ръката на Оберон“ от Роджър Зелазни е четвъртата книга от поредицата „Хрониките на Амбър“ издадена за първи път през 1976г. В България е преиздавана няколко пъти от издателство Бард.

Сюжет: Коруин и най-доверените му приятели откриват причината за злините, заливащи Амбър – тежка повреда в истинския, първичния Лабиринт. Виновникът е член на кралското семейство, който е сключил съюз със Царството на Хаоса. Кръгът на заподозрените бавно се стеснява, за да се открие истинският виновник. С цената на всичко принц Коруин трябва да спре предателя в намеренията му- а именно, да разруши Амбър, като така унищожи и всички Сенки, и след това сътвори света по нов, удобен за него начин. За целта Коруин трябва да овладее силите на Рубина на Справедливостта. Странните събития го карат да се замисли за баща си Оберон…

My Experience: Когато реших да си почина от безкрайните поредици на Реймънд Фийст, захванах „Хрониките на Амбър“, защото книжките бяха малки, а нямах много време за четене. Първите няколко книги са великолепни и истински ме зарибиха, но със всяка следваща книга историята все повече се разбозява и преповтаря. Последните три книги ги дочетох с голяма мъка.

Стилът на автора: Романът е написан като разказ на главния герой принц Коруин. Стилът на автора е фантастичен, с добри диалози, стегнато повествование, обрати и непредвидимост на сюжета. Но в последните книги, стила става разточително описателен.

Фентъзи свят: Светът в романите се нарича Амбър – фентъзи свят от средновековен тип. Амбър е единственият истински свят, който хвърля безброй сенки, т.е. паралелни светове, една от които е Земята. Само кралското семейство на Амбър може да пътува през Сенките, които се простират от Амбър до Хаос, другият основен полюс на вселената. Колкото повече се отдалечават сенките от Амбър, толкова по-различни стават те от истинския свят. Практически всичко, което човек може да си представи, съществува в някоя от сенките на Амбър.

Магия и Магически системи: Уникална магическа система. Главната магия всъщност е боравенето със Сенките и тяхното видоизменяне. Ключова част от историята са и Колодите с карти, на които са изобразени Амбъритите – истинските хора, на които другите хора са само копия. Всеки от семейството на Коруин притежава такава колода и ги използват за да се свързват помежду си, както и за да се прехвърлят от едно място на друго.

Образите: Зелазни е наблегнал на конфликтите между героите и май вече сложните взаимоотношения между братята и сестрите, наследници на трона. Пъстри и многолики образи обладани от личните си амбиции за власт.

Плюсове:

  • Героите търпят постоянно развитие и не всички оцеляват.
  • Оригинален фентъзи свят.
  • Интриги и обрати.
  • Няма магии.

Минуси:

  • Липсва епична битка от първите две книги.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: