RSS

„Талисманът“ от Стивън Кинг и Питър Строб

02 Ян

35

„Талисманът“ (на английски: The Talisman) е фентъзи роман на ужасите от Стивън Кинг и Питър Строб, публикувана за първи път през 1983 г. Романът има и продължение, наречено „Черната къща“

Сюжет: Дванайсетгодишният Джак Сойер се впуска в ужасяващо и вълнуващо пътешествие в търсене на Талисмана — единственото, което може да спаси майка му от смърт и да срази враговете, стремящи се да унищожат и двамата. Ала за постигане на целта си, Джак трябва да прекоси не само Съединените щати, но и зловещите Територии — огледален образ на нашия свят. Той попада в нова реалност, напомняща епохата на Средновековието, където се вихри вечната битка между Доброто и Злото. Там момчето открива „Двойниците“ — странни отражения на хора, които познават Земята. Но само малцина притежават неговата способност да се прехвърля между два свята. Докато Джак се придвижва на Запад, е изправен пред низ от предизвикателства — от пленничествата на сиропиталище, ръководено от садистичен религиозен фанатик, до внезапно нападение на Териториите.

My Experience: Прочетох този роман в средата на 90-те, като част от предизвикателството което си бях поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Романът е нещо като фентъзи с хорър елементи. Първите стотина страници са малко скучни, защото няма много действие, но после историята набира инерция и става трудно да оставиш книгата. Прочетох я отдавна, но имам доста хубави спомени.

Стилът на автора: Стилът в „Талисманът“  не е много различен от познатия от хорър романите на Кинг стил. Явно превода е добър след като не си личи къде е писал Кинг и къде Строб.

Фентъзи свят: Фентъзи свят от средновековен тип. Изобщо не е развит и описан. Просто стереотипното място, където да се развива действието. Аз не съм привърженик на истории, в които герой от съвремието попада в някакъв фентъзи свят.

Магия и Магически системи: Магия има, взета е от класическите приказки – заклинания, вълшебни предмети.

Образите: Героите са малко клиширани и еднопластови – добри или лоши.

Плюсове:

  • Атмосфера има мрачни нотки, присъщи на Кинг.

Минуси:

  • Линейно действие.
  • Липсата на големи сблъсъци.
  • Липса на обрати.
  • Безкрайно скучен прекрасен край.

Оценка: 3/5 Добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: