RSS

„Убийците” от Реймънд Фийст

03 Ян

13

„Убийците” от Реймънд Фийст е втората книга от трилогията „Крондор“, която в България е издадена в един том от издателство Бард. Действието в трите романа се развива във времето между историята в четвъртата „Мрак над Сетанон“ и петата книга „Принц на кръвта“ от поредицата „Сага за войната на разлома“.

Сюжет: Завърнал се направо от бойното поле Арута открива, че обстановката в Крондор е плачевна. Улиците и каналите на Крондор са превърнати в арена на убийства. Някой елеминира членове на престъпната групировка на Шегаджийте. Под подозрение са Нощните Ястреби, организацията на наемните убийци. Принц Арута и Джими Ръчицата отново с а по следите на неизвестният враг, опитващ се да провокира война и целящ унищожението на човечеството.
Дали ще успеят да разкрият скривалището на Нощните Ястрeби и техният покровител. Или ще се натъкнат на поредната демонична твар…

My Experience: Започнах да чета Фийст след едно дълго и мъчително дъвкане на „Лунните градини“ на Стивън Ериксън. Трилогията „Крондор“ се оказа прекрасно допълнение към „Сага за войната на разлома“.

Стилът на автора: Стилът е приказен, приключенски, динамичен и най-вече епичен. Написана е в класически стил в трето лице и проследява приключенията на Джими Ръчицата. Книгата не е голяма и разточителна и се чете на един дъх. Може би най-кървавата книга на Фийст.

Фентъзи свят: Светът в романите на Реймънд Фийст се нарича Мидкемия. Това е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. В „Убийците” действието продължава да се развива в Островното кралство.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като  магьосниците са силни и магията важна част от историята.

Образите: Главните герои са добре познатите от „Сага за войната на разлома“ – принц Арута и Джими Ръчицата. Добавени са и нови герои, които са също така добре описани – характерни, многолики и пъстри.

Плюсове:

  • Героите търпят развитие и не всички оцеляват.
  • Епични битки.
  • Интриги и обрати.
  • Фентъзи светът Мидкемия е великолепно развит.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: