RSS

„Черният отряд“ от Глен Кук

04 Ян

33

„Черният отряд“ е първият роман от поредицата на Глен Кук – „Хрониките на Черния отряд“

Сюжет: Рота наемници, назоваващи се Черния отряд, се намират в безнадеждна ситуация — принудени са да встъпят на служба при Силите на мрака. Техен господар става Ловеца на души, загадъчна фигура от Десетте, Които Били Покорени — древни магьосници, възродени за живот след столетия мъртвешки сън. Каква роля е отредена на Черния отряд: коз ли ще бъде или пожертвана пешка в интригите на Тъмните сили?…

My Experience: След прекрасното преживяване с Кралят-маг на Крис Бънч, исках да продължа с някое брутално и мрачно милитъри-фентъзи, точно в жанра който харесвам. Кървища, интриги, обрати, битки и малко магия. „Черният отряд“ си има трески за дялане, но се доближи до горните критерии. Надявам се в следващите книги стила и превода да се подобрят.

Стилът на автора: Книгата е написана като разказ на главния герой, хроникьора на отряда – Знахаря, което  в случая е сериозен недостатък (според мен), защото на фона на хаотичните мисли и писания на героя е много трудно да се проследи действието. Преводът също е неточен, което пречи на читателя да се потопи в атмосферата. Но като оставим това настрана, стилът на Кук е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прилични диалози (които преводача е омазал) и кървави битки.

Фентъзи свят: Светът на Кук не е голям и не е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Класическа магическа система с заклинания и вълшебни предмети. В отряда има няколко магьосника, които практикуват дребни защитни и бойните магии, но големите магьосници са Десетте Покорени – преродени мъртъвци с огромни магически способности дарени им от Господарката, която е може би най-големия маг в сагата.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Героите на Кук, нямат имена, а прякори, които характеризират образите, според това с какво се занимават, как изглеждат или  с черти на характера.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип, макар и не много мащабен.
  • Магията е с мярка, а не се ползва за щяло и нещяло.

Минуси:

  • Не добре описан свят.
  • Хаотично повествование и лош превод.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: