RSS

„Гласът на острието“ от Джо Абъркромби

27 Ян

4881.max

„Гласът на острието“ е първият роман от трилогията „Първият закон“ на Джо Абъркромби.

Сюжет:  След безмилостна битка, Логън Деветопръстия се опитва да оцелее сред свирепата пустош на Севера. Загубил верните си главорези, Кървавият Девет търси нови предизвикателства. И ги намира в лицето на магуса Баяз.
В столицата на Съюза – Адуа, властва инквизицията. Неин инструмент е някогашния герой – Санд дан Глокта, който се е превърнал в безмилостен мъчител в следствие на дългогодишния си плен на Империята. Докато Глокта тероризира града, арогантния благородник Джизал дан Лутар е подготвян от приятелите си за престижния турнир по фехтовка. Лутър е отегчен от живота намира смисъл само на масите за залагане. Но всичко се променя, когато среща сестрата на приятеля си Уест – Арди.
В земите на Империята, бившата робиня – Феро, бяга от преследващите я гургули, сеейки смърт след себе си. Тя няма доверие никому и е готова да убие всекиго със смъртоносния си лък, докато един ден не среща тайнствен магус, който и предлага помощта си.
Далеч на север дивите племена на северняците са издигнали свой крал – Бетод и искат да си върнат провинцията Англанд. Съюза няма друг избор освен да обяви война…

My Experience: От дълго време търся автор, който да застане до Джордж Мартин, като стил, увлекателност и жестокост. Търсенето приключи. Джо Абъркромби напълно оправда очакванията ми. „Гласът на острието“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, борби за признание и оцеляване. Препоръчвам я на всички фенове на Джордж Мартин, Стивън Ериксън и Крис Бънч. Брандън Сандерсън – готви се!!!

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Въпреки че книгата е само въведение към предстояшата история, е изключително интересна. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историите на шест от героите – Логън, Глотка, Уест, Джизал, Феро и Кучето.

Фентъзи свят: Светът в романите на Абъркомби е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Съюза е еквивалент на католическите държави, Северните племана са аналогия на англосаксонските и викингските племена. И Гъргулската империя е аналогия, но все още не мога да определя точно на какво.

Магия и Магически системи: Магията е много малко, но пък е на място. Практикуващите я се наричат магуси. Използват я рядко но на висока цена – Нарушавайки Първия закон.

Образите: Героите са много и са колоритни, многообразни и добре развити, може би най-интересните, на които някога съм попадал. Отличават се – Санд дан Глокта, недъгав инквизитор, който си избива комплексите върху жертвите си и смъртоносната Феро – безмилостна убийца, която няма доверие на никой, но е в състояние да убие всеки. В романа няма добри и лоши герои, всички са сиви.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки, макар и не много мащабни.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници, въпреки че е само въведение към предстоящите събития.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: