RSS

„Перла в черепа“ от Майкъл Муркок

10 Февр

639.max

„Перла в черепа“ е първият роман от цикъла „Легенди за Руническия жезъл“ на Майкъл Муркок

Сюжет:  Последният дук на Кьолн, Дориан Хоукмун, е роден пълководец и ненадминат майстор на меча. Постъпил на служба в зловещата Тъмна империя, той открито застава на страната на онеправданите, за което го чака сурово наказание. С помощта на мистични познания учените на Тъмната империя имплантират в черепа му прочутата Черна перла, през която следят всяка негова стъпка. За да оцелее, Хоукмун трябва да унищожи най-непокорния противник на Империята — непобедимият граф Медни, владетелят на Камарг. Ала кой би могъл да предвиди, че съдбите на Дориан Хоукмун, граф Медни и Тъмната империя са свързани неразривно и за вечни времена от Руническия жезъл.

My Experience: Доскоро четях по няколко книги от автор или поредица, но напоследък, чета много разпокъсано. Затова захванах поредицата „Легенди за Руническия жезъл“, от една страна, заради малките като обем книжки, които ще ми позволят да прочета цялата поредица, и от друга старана ще се запозная с този абсолютно непознат за мен ретро-фентъзи автор. Много ми хареса. Чете се леко и на един дъх,тъй като автора пише с много екшън и динамика.

Стилът на автора: Увлекателен стил, доста динамичен и без излишни описания, поради което изглежда малко претупан. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историите двама герои. В началото главен герой е граф Медни, а в последствие главен герой става Дориан Хоукмун.

Фентъзи свят: Светът в „Легенди за Руническия жезъл“ алтернативна версия на следсредновековна Европа със солидно количество стийм-пънк елементи.

Магия и Магически системи: Магията е много малко, но пък е на място. Магията е преплетена с машинариите които е измислил автора. Споменават се, разбира се, и магьосници но те не практикуват занаята си по стереотипния принцип – със заклинания.

Образите: Героите не са много добре развити, тъй като е наблегнато повече на действието. Като във всяко героично фентъзи и тук се проследява борбата между Доброто и Злото, което прави героите малко еднопластови. Но искам да откроя косматия спътник на Хоукмун – Оладан от Българските планини. Все пак, колко често се използват български герои от западни автори? Аз се сещам само за Виктор Крум от „Хари Потър“

Плюсове:

  • Кървави и мащабни битки.
  • Добре измислен фентъзи свят от следсредновековен тип.
  • Магията е малко.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Еднопластови герои.
  • Доста предвидима книга без обрати и интриги.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: