RSS

„Децата на Хурин” от Джон Р. Р. Толкин

26 Февр

Децата на Хурин

„Децата на Хурин“ е фентъзи-роман от писателя Джон Роналд Руел Толкин, издаден след смъртта му от неговия син Кристофър. Представлява книга от цикъла за Средната земя, широко разгърната версия на легендата за децата на Хурин поместена в сборника „Силмарилион“.

Сюжет: В Средната земя има предания от далечни епохи преди „Властелинът на пръстените“. През ония далечни времена първият Мрачен владетел Моргот живеел далече на север в титаничната си крепост Ангбанд, наречена Железния ад, и трагедията на Турин и неговата сестра Ниенор се развива в сянката на страха от Ангбанд и войната, разпалена от Моргот срещу земите и тайните градове на елфите. Техният кратък и страстен живот е белязан от първичната ненавист на Моргот към тях, защото са деца на Хурин — човекът, дръзнал да се опълчи и да му се присмее в лицето. Срещу тях Моргот праща най-страховития си слуга Глаурунг, могъщ дух във формата на чудовищен огнен дракон. В тази история за жестоки нашествия и бягства, за горски укрития и гонитби, за съпротива и гаснеща надежда, Мрачният владетел и драконът излизат на сцената като ярки и страховити образи. Коварният и насмешлив Глаурунг изкривява съдбата на Турин и Ниенор чрез убийствено лукави и злостни лъжи, за да се изпълни прокобата на Моргот.

My Experience: Сред, меко казано, разочарованието ми от „Силмарилион“, имаше и няколко истории които бяха наистина интересни. Една от тях бе легендата за децата на Хурин. Това ме накара да прочета разширената версия, за да видя как я е развил Толкин. Най-сетне стария Толкин, който познавам от „Хобит“ и „Властелина на пръстените“, че дори и по-добър. Това е най-добрата история от света на Средната земя, които авторът е измислял. И това е защото, за разлика от другите си произведения, на героите му се случват такива неща, които далеч надхвърлят приказното фентъзи с Happy End от типа „… и заживели весело и щастливо…“ и се приближава до едно фентъзи за възрастни, от които после черпят вдъхновение Мартин, Ериксън, Абъркромби и другите майстори на Adult-fentasy жанра.

„Стилът на автора: Като университетски преподавател и лингвист, Толкин прекарва голяма част от живота си в изследване на езика и неговите закони и правила и  в последствие създава отделни езици със своя собствена граматика, които използва в произведенията си. Толкин е също така задълбочено изследва скандинавските, балканските и редица други митове и легенди. Всичко това оформя в писателя един уникален стил, който го превръща в един от класиците световната литература. Стилът на „Децата на Хурин” е приказен, приключенски, магичен, детайлно описателен, обвит във мрачни нотки, макар и не толкова мащабен и епичен колкото във „Властелина на пръстените“. И всичко това е великолепно пресъздадено от преводача Любомир Николов.

Фентъзи свят: Средната земя е един първите измислени фентъзи светове. Толкова е мащабен и детайлен, че Толкин решава да му направи карта. В тази книга светът на Средната земя доста различен от познатия във Властелина, тъй като историята се случва в далечната Първа епоха.

Магия и Магически системи: Магията не е силно засегната в тази книга. Използва се системата на заклинанията и вълшебните предмети и места.

Образите: Многопластови образи, измъчвани от съмнения и изкушения, правят изключително интересна борбата между Доброто и Злото. Като образите в тази книга са интересни именно заради своята обреченост, която не е толкова засегната в другите му книги. Всеки от героите му си има история и родословно дърво, които са поместени в книгата. Расите са взети от различни митове и легенди, и не малък брой са измислени от Толкин.

Плюсове:

  • Детайлно описания.
  • Мащабен и детайлно описан фентъзи свят..
  • Разнообразни раси.
  • Битки, макар и не много мащабни.
  • Интриги и обрати.
  • Всичко което може да се каже за тази книга е в неин плюс.

Минуси:

  • Историята не е толкова мащабна колкото тази на „Властелина на пръстените“.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: