RSS

„Руническият жезъл“ от Майкъл Муркок

07 Март

335.max

„Руническият жезъл“ е четвъртият роман от цикъла „Легенди за Руническия жезъл“ на Майкъл Муркок

Сюжет: Барон Мелиадус, смъртният враг на Дориан Хоукмун е изпаднал в немилост. Гранбретан вече не се вълнува от изчезналото кралство Камарг и единственият шанс на Мелиадус да осъществи плановете си е да узурпира трона на Черната империя. Неочаквано Камарг отново се завръща в истинският свят след като изобретателите в Лондраса са намерили начин да унищожат кристалната сфера. Хоукмун и приятелите му, водени от Мечът на зората, Амулета, на лудия бог и силата на Руническият жезъл тръгват на един последен щурм към Грандбретан, за да се опитат да извоюват свободата и мира в Европа. Но Мелиадус е открил начин да обезвреди Хоукмун, като задейства отново Черната перла…

My Experience: Доскоро четях по няколко книги от автор или поредица, но напоследък, чета много разпокъсано. Затова захванах поредицата „Легенди за Руническия жезъл“, от една страна, заради малките като обем книжки, които ще ми позволят да прочета цялата поредица, и от друга страна ще се запозная с този абсолютно непознат за мен ретро-фентъзи автор. Много ми хареса. Чете се леко и на един дъх,тъй като автора пише с много екшън и динамика. „Руническият жезъл“ е грандиозен, кървав завършек на поредицата, като единствения му слаб елемент е сладникавия финал.

Стилът на автора: Увлекателен стил, доста динамичен и без излишни описания, поради което изглежда малко претупан. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, и проследява приключенията на Дориан Хоукмун. Действието е още по забързано и от това в предишните роман и случките се нижат с шеметни темпове една след друга.

Фентъзи свят: Светът в „Легенди за Руническия жезъл“ алтернативна версия на следсредновековна Европа със солидно количество стийм-пънк елементи.

Магия и Магически системи: Магията е много малко, но пък е на място. Магията е преплетена с машинариите които е измислил автора. Споменават се, разбира се, и магьосници но те не практикуват занаята си по стереотипния принцип – със заклинания.

Образите: Героите не са много добре развити, тъй като е наблегнато повече на действието. Като във всяко героично фентъзи и тук се проследява борбата между Доброто и Злото, което прави героите малко еднопластови.

Плюсове:

  • Кървави и мащабни битки.
  • Добре измислен фентъзи свят от следсредновековен тип.
  • Магията е малко.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Еднопластови герои.
  • Сладникав финал.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: