RSS

„Килимените хора“ от Тери Пратчет

10 мар.

Килимените хора

“Килимените хора” е първият роман на британския писател Тери Пратчет. Първоначално романът е издаден през 1971 г., когато авторът е едва 23-годишен, но по късно е преиздадена като във второто издание са нанесени промени. Книгата е преиздадена през 1992 г., когато Тери Пратчет вече е станал популярен с книгите си от Света на диска. В Бележката на автора във второто издание Тери Пратчет пише „Тази книга има двама автори. И двамата са един и същи човек„.

Сюжет: Отначало нямаше нищо, освен безкрайна плоска равнина. Тогава се появи Килимът. Сега Килимът е дом за много племена и народи и е в началото на много събития. Когато се появява страховития Фрей, селото на малко племе, живеещо на Килимът, е разрушено. Те тръгват да си търсят дом, но ще се сблъскат с много опасности, които ще ги доведат до война със страховитите Моули. Предстои ужасен финал, ако някой не направи нещо…

My Experience: Отдавна се канех да прочета тази книга и най-сетне стигнах до нея. Оказа се повече отколкото очаквах. Тъй като повечето фенове на Пратчет харесват предимно романите му за Света на Диска, трудно приемат останалите му книги, които са много по-различни като сюжет макар и със същия стил на писане. Поради това мненията из интернет за тази книга не са много и са не дотам положителни. Аз обаче харесвам такъв тип фентъзи, който развива въображението стъпвайки на нещо реално като свят, например – реалния Килим и нереалните същества, които живеят в него… Пък и от къде да знаем, че са нереални…

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Тази му книга е адресирана до по-малките му читатели. Тъй като романът е писан от автора когато е бил на седемнайсе години и редактиран от него двайсетина години по-късно, на моменти си личи, че е писан сякаш от двама души. Някои моменти са съвършено изпипани и обогатени със стила познат от по-късните му произведения, а други не дотам.

Фентъзи свят: Светът, в романа се нарича Килима – и всъщност е килим в една стая. Теренът на Килима е гъсто заселен с гори от косми, и е покрит с дебел слой прах. Небето над килима е описано просто като горе, а под повърхността на Килима се намират пещерите на Подкилимието и накрая Пода. Някъде далече, чак след Килима, се простира Черджето пред Камината, където живеят варвари, кланящи се на огъня… Светът на Килима е населен с множество племена и всякакви причудливи създания като снаркове, поуни и др.

Магия и Магически системи: Магия няма, но има няма нужда да има.

Образите: Главни герои в романа са група същества от едно селце в покрайнините на килима, начело със своя вожд – Глурк, Писмир – мъдър човек, който се представя за философ и разбира от различните прахове на Килима и по-малкия брат на Глурк – Снибрил – главния герой в романа, който според Писмир е надарен с рядък ум. Всички герои са описани с много хумор и сарказъм, те са многолики и характерни, каквито само Пратчет може да измисли.

Плюсове:.

  • Увлекателна история.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
1 коментар

Публикувано от на март 10, 2013 в Тери Пратчет, Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Един отговор на “„Килимените хора“ от Тери Пратчет

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: