RSS

„Последното желание“ от Анджей Сапковски

15 мар.

Последно желание „Последното желание“ е първата книга от поредицата „Вещерът“ на полския писател Анджей Сапковски. Представлява сборник с разкази за приключенията на вещера Гералт и съдържа разказите – „Вещер“, „Зрънце истина“, „По-малкото зло“, „Въпрос на цена“, „Краят на света“ и „Последното желание“.

Сюжет: Наемници, специално обучени да се борят с чудовища, вещерите са оръжия в човешки облик, чиято цел е да запазят крехкото равновесие в един свят на крайности и кървави конфликти. Променен от тайните алхимии на своите наставници, младият вещер Гералт от Ривия постепенно се превръща в смъртоносен войн, който се сражава без боязън и с най-жестоките чудовища на своя свят — вампири, стреги, кикимори. Бродещ от кралство в кралство и от битка в битка, Гералт постепенно се превръща в легенда, а историите за неговите приключения плашат, вдъхновяват, забавляват всеки, имал късмета да ги прочете…

My Experience: В тази книга открих почти всичко каквото очаквах – интересни истории, разнообразни същества, великолепно описани битки, прекрасен стил на автора и все пак книгата някак не успя да ме омагьоса напълно и я четох, малко така – между другото. Това определено не означава, че книгата не е добра или че не ми е харесала, напротив, просто за сега поредицата „Вещерът“ не се издига много високо в класациите ми за любимо фентъзи.

Стилът на автора: Сапковски пише класически фентъзи истории с много магии, зловещи същества, рицари, красиви девойки и въобще всичко за което се сещате, като чуете фентъзи. Но колкото и приказно и увлекателно да поднася историите си автора, стилът му се отличава с много хумор, пиперлив език и добре заплетени ситуации. Като цяло стилът му е много високо ниво и ще се хареса, както на малките, така и на големите читатели, макар че аз самият бих го класифицирал по скоро към Adult-fantasy жанра.

Фентъзи свят: Светът в романа е от класическия средновековен тип и пълен със същества от славянската и келтската митология като – елфи, джуджета, джинове, вещици, вампири, върколаци, кикимори, дяволи и много други.

Магия и Магически системи: Магическата система е класическа – посредством заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Образът на вещера Гералт е стереотипен за фентъзито – силен и доблестен войн с магични способности. Останалите персонажи са колоритни и добре описани, а като любим образ в книгата мога да откроя този на спътника на Гералт в някои от приключенията му – трубадура Лютичето.

Плюсове:.

  • Увлекателни истории.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: