RSS

Моите топ фентъзи автори

25 мар.

Блог класация

1. Тери Пратчет

Тери Пратчет

За автора: Тери Пратчет (Terry Pratchett) е британски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те. Роден е в селото Форти Грийн, Великобритания на 28 април 1948 година Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.

Награди и номинации:

 • Pyramids / Пирамиди (1989) – награден с британските награди за фентъзи.
 • Hogfather / Дядо Прас (1996) – номиниран за британските награди за фентъзи.
 • The Fifth Elephant / Петият слон (1999) – номиниран за фентизи наградите Locus.
 • Thief of Time / Крадец на време (2001) – номиниран за фентизи наградите Locus.
 • The Amazing Maurice and his Educated Rodents / Изумителният Морис и неговите образовани гризачи (2001) – победител на литературните награди Carnegie Medal.
 • Night Watch / Нощна стража (2002) – награден с Prometheus Award, номиниран за фентизи наградите Locus.
 • Monstrous Regiment / Чудовищна команда (2003) – номиниран за фентизи наградите Locus.
 • Going Postal / Пощоряване (2004) – номинации за наградите Locus и Nebula.
 • Thud! / Туп! (2005) – номиниран за фентизи наградите Locus.
 • Making Money / Опаричване (2007) – наградата Locus и номинация за Nebula.
 • Unseen Academicals (2009) – номиниран за фентизи наградите Locus.

My Experience: Дълго се колебах, как да подредя, челната тройка на моите любими фентъзи писатели. И тримата заслужават първото място, но все пак Сър Тери Пратчет излиза с едни гърди на пред с уникалния си стил на писане. Макар, че тепърва ми предстои да се запозная с по-голяма част от произведенията му, това което прочетох показва най-вече класа. Класа при създаването на пъстрата палитра от пълнокръвни герои, класата с която е създал уникалния по рода си Свят на Диска, и най-вече класата в поднасянето на чувство за хумор, което привнася в своите произведения, правейки ги по свой начин индивидуално различни в иначе предимно стереотипния свят на фентъзито.

2. Джон Р. Р. Толкин

Джон Р. Р. Толкин

За автора: Джон Роналд Руел Толкин (John Ronald Reuel Tolkien) е британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи с романа си „Хобитът“ (The Hobbit) и неговото продължение трилогията „Властелинът на пръстените“ (The Lord of the Rings). Роден е на 3 януари 1892 г. Блумфонтейн, Южна Африка. Джон Роналд Руел Толкин умира на 2 септември 1973, на 81 годишна. В обемното Толкиново творчество се включват редица посмъртно публикувани книги относно историята на измисления свят Средна земя, сред които най-известна е „Силмарилион“. Неотмиращата популярност и голямото влияние на творбите му превръщат Толкин в баща на съвременния жанр фентъзи. Шедьовърът му „Властелинът на пръстените“ е избран за роман на 20-ти век

My Experience: Като университетски преподавател и лингвист, Толкин прекарва голяма част от живота си в изследване на езика и неговите закони и правила и  в последствие създава отделни езици със своя собствена граматика, които използва в произведенията си. Толкин е също така задълбочено изследва скандинавските, балканските и редица други митове и легенди. Всичко това оформя в писателя един уникален стил, който го превръща в един от класиците световната литература. Заради разочаровалият ме „Силмарилион“, Толкин не успя да заеме първото място в моята класация.

3. Джордж Р. Р. Мартин

Джордж Р. Р. Мартин

За автора: Джордж Реймънд Ричард Мартин (George Raymond Richard Martin) е американски фентъзи писател най-известен с фентъзи поредицата си „Песен за Огън и Лед“. Роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси.

Награди и номинации:

 • Dying of the Light (1977) – Номинация за наградата Хюго, 1978; Номинация за Британските фетъзи награди 1979
  Планетата на ветровете / Windhaven (1981) – номинация за Locus Poll Award 1982
  Fevre Dream (1982) – Locus SF и Номинация за Световните фентъзи награди, 1983
  The Armageddon Rag (1983) – Locus Poll Award, Най-добър нучно-фантастичен роман и Номинация за Световните фентъзи награди, 1984
  Игра на трониве / A Game of Thrones (1996) – Locus Poll Award, Най-добър фентъзи роман, Номинация за наградата Нубела и Номинация за Световните фентъзи награди, 1997
  Сблъсък на крале / A Clash of Kings (1998) – Locus Poll Award, Най-добър фентъзи роман, Номинация за наградата Нубела, 1999
  Вихър от мечове / A Storm of Swords (2000) – Наградата Locus Poll, Най-добър фентъзи роман,Номинации за наградите Хюго и Нубела, 2001
  Пир за врани / A Feast for Crows (2005) – Номинации за наградите Хюго, Locus Fantasy, и Британските фетъзи награди, 2006
  Танц със дракони / A Dance with Dragons (2011) –  Награда Locus Poll; Номинация за наградата Хюго.

My Experience: Авторът, който ме накара да се пристрастя към жанра фентъзи. Още си спомням първия ми сблъсък с поредицата „Песен за огън и лед“ и как аз, който не поглеждах книга по голяма от 300 страници, изгълтах първите четири тома за отрицателно време, пленен от невероятния му стил на писане. От тогава започнах да чета активно фентъзи, търсейки подобни запленяващи сюжети, докато чакам да излезе новата книга от поредицата. Няколко автори се доближават до Мартин, но никой не успя да го надмине…  Заплетени интриги, изненадващи обрати, кървави битки, малко магия и секс – перфектната комбинация от съставки за приготвянето на епичен, фентъзи шедьовър.

4. Брандън Сандерсън

Брандън Сандърсън

За автора: Брандън Сандерсън (Brandon Sanderson) е американски фентъзи автор, роден на 19 Декември 1975 в Небраска . В момента живее в Прово, Юта в САЩ. Той е защитил магистърска степен в Младежки Университет Бригам. След смъртта на Робърт Джордан, Брандън Сандерсън бе избран от Хариет МакДугъл (овдовялата съпруга на Робърт Джордан) да довърши последната книга от поредицата „Колелото на Времето“. Хариет е била много впечатлена от трилогията написана от Брандън, „Мъглороден“.

Награди и номинации:

 • „Елантрис“ / „Elantris“ – Награда за най-добър епичен фентъзи роман на наградите Romantic Times Reviewers (2005)
 • „Последната империя“ / „The Final Empire“ – Номинация за най-добър епичен фентъзи роман на наградите Romantic Times Reviewers (2006)
 • „Кладенецът на възнесението“ / „The Well of Ascension“ – Номинация за най-добър епичен фентъзи роман на наградите Romantic Times Reviewers (2007), номинация за най-добър роман на наградите Whitney (2007).
 • „Героят на времето“ / „The Hero of Ages“ – Награда за най-добър епичен фентъзи роман на наградите Romantic Times Reviewers (2008), Награда за най-добър роман на наградите Whitney (2008)
 • Warbreaker – Номинация за най-добър роман на наградите Whitney (2009)
 • „Пътят на кралете“ / „The Way of Kings“ – Награди за най спеколативен фентъзи роман и за роман на годината на наградите Whitney (2010), Награда Дейвид Гемел (2011)
 • „Сплавта на закона“ / „The Alloy of Law“ – Награда за най-добър роман на наградите Whitney (2011)

My Experience: Класирам го на базата на впечатленията си от поредиците муМъглороден“, „Летописи за светлината на бурята“. Невероятно талантлив млад автор, чиято сила е в създаването на уникални фантъзи светове с оригинални магически системи. По всичко изглежда, че той ще се окаже и причината да прочета дълго отлаганата от мен поредица „Колелото на времето“.

5. Робърт Хауърд

Робърт Хауърд

За автора: Робърт Ървин Хауърд (Robert Ervin Howard) е американски писател, получил световна слава заради книгите си за Конан Варварина. Роден е на 22 януари 1906 г. в гр. Пийстър, щата Тексас. Починал на 11 юни 1936 г.(на 30 г.). С Конан, Къл, Червената Соня и другите си герои Хауърд създава жанра, сега известен като „Меч и магия“, като вдъхновява голяма група имитатори, а влиянието му в полето на фентъзито се сравнява само с това на Дж. Р. Р. Толкин. Публикува творбите си в много списания, журнали и вестници, но основното от тях е списанието „Странни истории“. Тридесет годишен, той е на път да публикува първия си роман, но слага край на живота си, застрелвайки се, след като научава, че неговата болна от туберкулоза майка е на смъртно легло.

My Experience: Безспорен е приноса на Хауърд за раждането на фентъзито, такова каквото го познаваме днес. За краткия период от 10 година преди смъртта си, Хауърд пише огромен брой произведения от всякакъв вид: спортни, детективски, в жанр фентъзи, за духове и други. Израснах с историите му за Конан Варварина и макар, че е не харесвам стила му на писане, то не мога да не призная гениалността на фантазията му, при създаването на един от най-известните фентъзи светове – светът на Хиборейската ера.

6. Джо Абъркромби

Джо Абъркромби

За автора: Джо Абъркромби (Joe Abercrombie) е британски фентъзи писател най-известен с фентъзи поредицата си „Първият закон“. Роден е на 31 декемри 1974 г. в гр. Ланкастър, Англия. Написва „Гласът на острието“ в почивките, по време на работата си като редактор. С този си роман Абъркомби е номиниран за наградата Campbell през 2008 г.

My Experience: Най-силното място на Джо Абъркромби е създаването на герои – истински, пълнокръвни и реалистични. С многоликите си образи и динамичните, кървави сюжети, той се превърна в един от любимите ми фентъзи автори. Предстои ми да прочета последния роман от „Първият закон“ и последвалите го истории развиващи се в същия свят. Надявам се все още да не е написал шедьовъра си и тепърва да се изкачва в моята и в световните фентъзи класации.

7. Стивън Ериксън

Стивън Ериксън

За автора: Стивън Ериксън (Steven Erikson) е канадски фентъзи писател най-известен с фентъзи поредицата си „Малазанска книга на мъртвите“. Роден е на 7 октомври 1959 в Торонто. Първата му книга ит поредицата –  „Лунните градини“ е номинирана през 2000г за най-добър роман за Световните фентъзи награди.

My Experience: Прочетох „Лунните градини“ за около два месеца, при все че това не е най-обемната книга от поредицата. Бях запленен от стила, но изобщо не можах да вникна в сюжета. Имам голям проблем с тухления формат на произведенията на някои автори. Това за сега е и единствената причина да не съм посегнал към следващите книги към поредицата. Но смятам скоро да поправя тази си грешка, поради една единствена причина – стилът на Ериксън е уникален и той напълно заслужава моето внимание.

8. Стивън Кинг

Стивън Кинг

За автора: Стивън Едуин Кинг (Stephen Edwin King, роден на 21 септември, 1947) е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век. Продажбите на книгите на Кинг са около 300-350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ („Петата четвъртина“) под псевдонима Джон Суитън.

Награди и номинации:

 • Награда Алекс 2009: „След залеза“
 • Американска Библиотечна Асоциация, Най-добра книга за младежи:
  • 1978: „Сейлъмс Лот“
  • 1981: „Подпалвачката“
 • Награда Балрог 1980: „Нощна смяна“
 • Награда Черно перо 2009: „Дума Ки“
 • Награда Брам Стокър:
  • 1987: „Мизъри“
  • 1990: „Четири след полунощ“
  • 1995: „Обяд в ресторант „Готам“
  • 1996: „Зеленият път“
  • 1998: „Торба с кости“
  • 2002: Награда за цялостен принос
  • 2006: „Романът на Лизи“
  • 2009: „Дума Ки“
  • 2009: „След залеза“
 • Британски фантастични награди:
  • 1981: За принос към жанра
  • 1982: „Куджо“
  • 1987: „То“
  • 1999: „Торба с кости“
  • 2005: „Тъмната кула VII: Тъмната кула“
 • Немски фантастични награди:
  • 2000: „Сърца в Атлантида“
  • 2001: „Зеленият път“
  • 2003: „Черният дом“
  • 2004: Международен автор на годината
  • 2005: „Тъмната кула VII: Тъмната кула“
 • Награда на хорър гилдията:
  • 1997: „Град Отчаяние“
  • 2001: „Riding the Bullet“
  • 2001: „За писането: Мемоари на занаята“
  • 2002: „Черният дом
  • 2003: „Буйк 8“
  • 2003: „Всичко е съдбовно“
 • Награда Хюго 1982: „Танц на ужаса“
 • Награда на международната хорър гилдия 1999: „Бурята на века“
 • Награда Лотус:
  • 1982: „Танц на ужаса“
  • 1986: „Маймуната/За всекиго по нещо“
  • 1997: „Град Отчаяние“
  • 1999: „Торба с кости“
  • 2001: „За писането: Мемоари на занаята“
 • Награда Писатели мистици на Америка за 2007
 • Национална награда за книга 2003: Медал за принос към американската литература
 • Награда на обществената библиотека на Ню Йорк за книги за тинеджъри 1982: „Подпалвачката“
 • Награда О’Хенри 1996: „Човекът с черния костюм“
 • Награда Перо 2005: „Верни“
 • Награда Шърли Джексън 2009: „Морал“
 • Награда Златен молив за 1986
 • Университет на Мейн 1982: Алумни за кариера
 • Световни фантастични награди:
  • 1980: Наградата на конвенцията
  • 1982: „Досегът“
  • 1995: „Човекът с черния костюм“
  • 2004: Награда за цялостен принос
 • Награда на световната хорър конвенция 1992: Световен грандмайстор на хоръра

My Experience: Макар, че силата на Стивън Кинг не е във фентъзитито, и при все, че леко съм разочарован от втората книга от поредицата „Тъмната Кула“, няма как любимият автор с когото съм закърмен да не влезе в тази класация.

9. Реймънд Фийст

Реймънд Фийст

За автора: Реймънд Илайъс Фийст (Raymond Elias Feist) е американски писател, роден в малък град в Южна Калифорния през 1945. Неговият първи фентъзи-роман е „Магьосникът“ (“Magician” ) и излиза през 1982 и жъне огромен успех. След това излизат “Сребротрън” (“Silverthorn”) и “Мрак над Сетанон” (“A Darkness at Sethanon”). Тези три романа го поставят сред най-добрите фентъзи писатели. По-късно са издадени “Принц на Кръвта” (Prince of the Blood), “Кралският Корсар” (King’s Bucaneer”) и “Сага за Империята” (“Empire Trilogy”). След излизането на „Войната на студенокръвните“ Реймънд Фийст става създател на един от най-мащабните фентъзи-светове.

My Experience: Стилът на Фийст е приказен, приключенски, динамичен и най-вече епичен. Великолепен автор, който достойно намира място в моята класация.

10. Робърт Джордан

Робърт Джордан

За автора: Джеймс Оливър Ригни-младши (James Oliver Rigney, Jr.), по-известен под псевдонима Робърт Джордан (Robert Jordan), е американски писател, най-известен с фентъзи поредицата „Колелото на времето“. Романът му „Господарят на хаоса“ е номиниран през 1995 за наградата Locus. Робърт Джордан е роден през 1948 година в Чарлстън, Южна Каролина. Умира на 16 септември 2007 г. след тежко боледуване.

My Experience: Упорито отлагам да захвана „Колелото на времето“, респектиран от огромният и обем. Смятам тази година да прочета поне първата, за да добия по реална представа за автора. Тук съм го класирал на базата на впечатленията ми от книгите му за Конан, които са най-добрите от всички писани по темата, а те не са хич малко. Стилът му там е толкова добър, че надминава този на Робърт Хауърд.

11. Крис Бънч

Крис Бънч

За автора: Крис Бънч (Chris Bunch) е известен автор на романи в жанровете научна фантастика и фентъзи, както и телевизионен сценарист. Сред по-известните му книги са сагите „Кралят маг“ (The Seer King) и „Dragonmaster“. В България е познат главно като съавтор на Алан Кол в поредиците „Стен“ (Sten) и „Антерос“ (Anteros). Бънч е роден през 1943 година във Фресно, Калифорния. Взима участие във войната във Виетнам. По-късно става редактор на различни списания, сред които Rolling Stone и Stars and Stripes. По-късно се отдава на писането на книги. Умира на 4 юли 2005 г. на 61 г.

My Experience: Майстора на бруталното милитъри фентъзи, точно жанра, който харесвам. Кървища, интриги, обрати, битки, малко магия, много секс. Едва ли ще прочета някоя от другите му книги, тъй като фантастиката ми е малко трудносмилаема, но знае ли човек…

12. Глен Кук

Глен Кук

За автора: Глен Кук (Glen Cook) е американски писател на научна фантастика и фентъзи. Най-известен е с фентъзи поредицата си „Хрониките на Черния отряд“. Роден е на 9 юли 1944
Ню Йорк, САЩ.

My Experience: Стилът на Кук е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прилични диалози, кървави битки и многолики, пълнокръвни образи. Определено Кук се нарежда сред любимите ми автори, макар че все още ми предстои да дочета цялата му поредица.

13. Нийл Геймън

Нийл Геймън

За автора: Нийл Геймън (Neil Gaiman) (роден на 10 ноември 1960 г.) е английски писател на фентъзи, научна фантастика и комикси. Геймън е роден в село Порчестър, Англия. В началото на осемдесетте години се занимава с журналистика. Започва писателската си кариера през 1984 г., когато написва биографична книга на групата Дюран Дюран. Добива популярност с комикса си за възрастни The Sandman.

Награди:

 • „Хюго“ за най-добър роман през 2002 г. – „Американски богове“
 • „Небюла“ за най-добър роман през 2002 г. – „Американски богове“
 • „Хюго“ за най-добра повест през 2003 г. – „Коралайн“
 • „Небюла“ за най-добра повест през 2003 г. – „Коралайн“
 • „Хюго“ за най-добър роман през 2009 г. – „Книга за гробището“
 • „Медал Карнеги“ през 2010 г. – „Книга за гробището“

My Experience: Класирал съм го на базата на впечатленията ми от „Звезден прах“. Планирам тази година да прочета „Американски богове“, която може да го изстреля по-нагоре в класацията ми.

14. Анджей Сапковски

Анджей Сапковски

За автора: Анджей Сапковски (на полски Andrzej Sapkowski), роден на 21 юни 1948 в Лодз, е полски писател на фентъзи. Сапковски учи икономика и преди да започне да пише, работи като търговски представител в международна търговска фирма. Първият му разказ, „Вещер“ (Wiedźmin), е публикуван през 1986 във Фантастика, водещо полско списание за фентъзи, и е добре приет както от читателите, така и от критиката. По-късно Сапковски създава цикъл от три сборника с разкази и пет романа, чието действие се развива в света на Вещер. Този цикъл, както и другите му творби, го правят най-известния автор на фентъзи в Полша от 1990-те.

My Experience: Планирам в скоро време да дочета поредицата му „Вещер“, и се надявам да не си разваля хубавото впечатление от първата книга.

15. Майкъл Муркок

Michael Moorcock

За автора: Майкъл Джон Муркок (на английски: Michael John Moorcock) е британски писател на научна фантастика и фентъзи. Роден е на 18 декември 1939 г. в Лондон, Великобритания и започва да се занимава професионално с литература още на 18 години.

Награди:

 • 1993 Британските фентъзи награди (Committee Award)
 • 2000 Награда за цялостно творчество на Световните фентъзи награди
 • 2004 Prix Utopiales „Grandmaster“ – Награда за цялостно творчество
 • 2004 Bram Stoker Award for Награда за цялостно творчество
 • 2008 Damon Knight Memorial Grand Master Award
  • 1967 Награда Нубела за Behold the Man
  • 1972 August Derleth Fantasy Award за The Knight of the Swords
  • 1973 August Derleth Fantasy Award за The King of the Swords
  • 1974 Награда за кратък разказ на Британските фентъзи награди: The Jade Man’s Eyes
  • 1975 August Derleth Fantasy Award за The Sword and the Stallion
  • 1976 August Derleth Fantasy Award за The Hollow Lands
  • 1977 Guardian Fiction Award: The Condition of Muzak
  • 1979 John W. Campbell Memorial Award: Gloriana
  • 1979 Награда за най-добър роман на Световните фентъзи награди: Gloriana

My Experience: Цикълът му „Легенди за руническият жезъл“ е много добър и се надявам скоро да ми попадне и нещо друго от този фентъзи класик.

16. Роджър Зелазни

Роджър Зелазни

За автора: Роджър Джоузеф Зелазни (Roger Joseph Zelazny) е американски писател от полски произход, творил в жанровете фентъзи и научна фантастика. Печелил е награда Небюла три пъти и награда Хюго — шест пъти, включително за романите си „Lord of Light“ (1968) и „…And Call Me Conrad“ (1966) (по-късно публикуван като This Immortal). Зелазни е роден в Юклид, Охайо на 13 май 1937 г. Зелазни има изключителен талант в измислянето и изобразяването на светове с правдоподобни магически системи, сили и свръхестествени същества. Впечатляващите описания на детайли от приложната магия в измислените от него светове го отличават от останалите автори в областта. Научната фантастика на Зелазни е силно повлияна от митология и поезия, включително френската, британската и американската класика от късния 19 век и ранния 20 век. Честа тема са богове или хора, превърнали се в богове. Романите и късите разкази на Зелазни обичайно включват образи от класическата митология, вписани в модерния свят. Умира на 14 юни 1995 г. (на 58 г.)

My Experience:  Все още не мога да преглътна горчилката от разочароващите финални книги от „Хрониките на Амбър“, за това и изостава в класацията ми.

Реклами
 
1 коментар

Публикувано от на март 25, 2013 в Фентъзи класации, Фентъзи книги

 

Един отговор на “Моите топ фентъзи автори

 1. Светослав

  март 17, 2015 at 12:15 am

  Мисля, че имаш напълно грешна оценка за Силмарилион. Да в нея няма това епично фентъзи, което ти търсиш, но фентъзито далеч не е само битки. Тази книга е литературен шедьовър. Написана е брилянтно и изключително красиво. Много тежка и трудна за четене. Далеч по-философска от останалите и щом самият Толкин е казал, че тя му е любима, достойнствата и са големи. Жалко е, че не можеш да ги оцениш. Преосмисли представата си за този жанр.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: