RSS

Моите топ фентъзи светове

28 Март

1. Светът на Диска (Discworld)

Discworld

Светът на Диска е въображаема планета, измислена от английския писател Тери Пратчет и подробно описана и развита в неговата поредица от над 30 книги „Истории от Света на Диска“. Светът на Диска се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гигантската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване. Най-оригиналния фентъзи свят създаван някога заема достойно и първото място в моята класация.

2. Хиборея (Hyboria)

Hyborian

Хиборея е измислен версия на земята от така наречения период – Времето на митовете (Mythopoeia) Терминът е измислен от Толкин и обозначава алтернативна история на човечеството, вдъхновена и базирана на митологиите. Хиборея е ситуирана в измислената от Хауърд, Хиборейска ера, в която се развиват историите на герои като Конан, Червената Соня, Къл Завоевателя, и др. Светът на Хауърд съдържа много аналогии с държави и общества от реалната човешка история. Много световни автори са писали истории за Хиборея, сред които Робърт Джордан, Джон Мадокс Робъртс, Леонард Карпентър, Л. Спрейг, Лин Картър, Бьорн Хайберг, Питър Дж. Тейлър и др. Като един от първите създадени фентъзи светове, и в частност един от любимите ми, няма как да не заеме второто място.

3. Вестерос (Westeros)

Westeros

Светът който Джордж Мартин описва в поредицата Песен за огън и лед. Името му идва от един от трите континента споменат в произведенията на Мартин Най-отличаващото за този свят са сезоните. Те се сменят на няколко години, като най-дългите зими могат да продължат до десет години. Именно в началото на една такава зима, е ситуиран и сюжета в поредицата. Вестерос е фентъзи свят от средновековен тип, пълен с крале, кралици, рицари, замъци и….. дракони. Той е свободно базиран върху средновековна Европа.

4. Средната земя (MiddleEarth)

MiddleEarth

Средната земя е главно поле на действие в книгите на бележития британски фентъзи писател Джон Роналд Руел Толкин. В измислената „география“ от творбите му тя се намира в западните части на Земята, наречена от своя страна Арда. Светът на Толкин е от класическия вид, пълен с всякакввисъщества вдъхновени от митологиите, като елфи, джуджета, дракони, тролове, орки, и други.

5. Мидкемия (Midkemia)

Midkemia

Мидкемия е един от фентъзи световете в романите на Реймънд Фийст. Състои се от три континента и е от класическия тип – аналогия на средновековна Европа. Съществата обитаващи Мидкемия са най-разнообразни и предимно от класическия тип – елфи, джуджета и др.

6. Малазан (Malazan)

Malazan

Светът Малазан е създаден от писателите Стивън Ериксън и Иън К. Есълмонт през 1982 за ролева игра в традициите на „Подземия и дракони“. След това по него Ериксън написва своята поредица „Малазанска книга на мъртвите“, а Есълмонт в момента пише истории, които се развиват в този свят. Малазан е най-големия, като мащаби, фентъзи свят, създаван някога.

7. Светът от романите на Абъркромби (First Law World)

First Law World

За сега, действието в романите на Джо Абъркомби е само в този свят измислен за романът му „Гласът на острието“. Той е е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Съюза е еквивалент на католическите държави, Северните племена са аналогия на англосаксонските и викингските племена. И Гъргулската империя е аналогия, но все още не мога да определя точно на какво.

8. Светът от поредицата „Вещер“ (Witcher World)

Witcher World

Светът е създаден от Анджей Сапковски за поредицата от приключения на вещера Гералт. Светът е от класическия средновековен тип и пълен със същества от славянската и келтската митология като – елфи, джуджета, джинове, вещици, вампири, върколаци, кикимори, дяволи и много други.

9. Светът от поредицата „Хрониките на Черният отряд“ (Black Company World)

Black Company World

Светът на  Глен Кук не е голям и не е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на март 28, 2013 in Фентъзи класации

 

Етикети:

2 responses to “Моите топ фентъзи светове

 1. Владимир Тодоров

  юли 24, 2014 at 10:09 am

  Аз искам да попитам, къде в класацията ви се нарежда светът от „Колелото на времето“, защото това е второто произведение, след „Властелинът на пръстените“, което стои в основата на всичко останало в световете на фентъзи литературата?
  Благодаря!

   
  • Dodolion

   юли 24, 2014 at 1:23 pm

   Тъй като съм чел само първите три книги от поредицата и нямам много добър поглед върху света на Колелото, не съм го включил в класацията. Иначе си личи, че е свят изграден с много въображение, някак ми напомня Мидкемия от първите книги на Реймънд Фийст за Войната на разлома.

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: