RSS

„Надвисналата сянка“ от Глен Кук

28 Март

Надвисналата сянка

„Надвисналата сянка“ е вторият роман от поредицата на Глен Кук – „Хрониките на Черния отряд“

Сюжет: Наемниците от Черния отряд са въвлечени в битка отново — и този път на страната на Тъмните сили. Но сега не васалите на Господарката застрашават света — опасността е много по-голяма, а надигащата се магьосническа злина — по-древна и ужасяваща от Десетте, Които Били Покорени. Може би съществува път към светлината за наемниците от Отряда, дори за такива като тях. Ако могат да го извървят и да оцелеят…

My Experience: „Надвисналата сянка“ е с една идея по-добра от първия роман или поне мен повече ме грабна. Може би след като вече съм се запознал с света на Кук и ядрото на неговите герои, ми беше по лесно да проследя сюжета, което в „Черния отряд“ беше малко трудно. Романът се числи към жанра милитъри-фентъзи – кървища, интриги, обрати, битки и малко магия, какво му трябва повече на човек.

Стилът на автора: Авторът е преплел разказите на главния герой, хроникьора на отряда – Знахаря, с теза за кръчмаря от Хвойноград – Кестенявия Скубльо, което  в случая представя на читателите по-обстойна и разнообразна визия на историята за Черния отряд, за разлика от едностранната версия позната ни от първия роман. Стилът на Кук е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прилични диалози и кървави битки.

Фентъзи свят: Светът на Кук не е голям и не е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Класическа магическа система с заклинания и вълшебни предмети. В отряда има няколко магьосника, които практикуват дребни защитни и бойните магии, но големите магьосници са Десетте Покорени – преродени мъртъвци с огромни магически способности дарени им от Господарката, която е може би най-големия маг в сагата.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Героите на Кук, нямат имена, а прякори, които характеризират образите, според това с какво се занимават, как изглеждат или с черти на характера. В този роман се откроява образът на Кестенявия Скубльо – пълнокръвен, реалистичен и напълно развит герой. Досега, това е най-интересния от многото образи които е създал Глен Кук в своята милитъри фентъзи епопея.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип, макар и не много мащабен.
  • Магията е с мярка и не се ползва за щяло и нещяло.
  • Заплетен сюжет.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: