RSS

Ночной дозор / Нощна стража (2004)

30 Март

Ночной дозорРежисьор: Тимур Бекмамбетов

В ролите: Константин Кабенски , Владимир Меншов , Валери Золотукин , Мария Полошина , Галина Тюнина ,Юри Кутценко, Алексей Чадов и др.

IMDB: Линк към IMDB

Държава: Русия

Жанр: Екшън, Фентъзи, Ужаси

Сюжет: Действието на “Нощна стража” се развива в Москва и разглежда конфликта и крехкия баланс между силите на Мрака и Светлината. Легендата разказва за заветен ден, в който войските на Светлината и Мрака се сблъскват в решаваща битка.Но тъй като силите им са равни, единственият начин да спрат кръвопролитията е да се сключи примирие. Примирие определящо, че никой от тях няма право насила да твори добро или зло и да влияе върху съдбите на хората по земята. За да се запази балансът, воините на Светлината, познати като Нощна стража, следят поведението на силите на Мрака. Предвождани от Великия Гесар (Владимир Меншов), Нощната стража се състои от група “различни”, които живеят сред обикновените хора, но притежават специални способности. Те могат да менят формата си и да вършат свръхестествени неща докато патрулират през нощта и пазят човечеството от Тъмните – вампири, вещици и зли магове – които искат да нарушат Примирието.От своя страна, воините на Мрака, предвождани от Завулон (Виктор Вержбицкий), се наричат Дневна стража и съблюдават Светлите да спазват своята част от Примирието.Така балансът между Светлина и Мрак се пази в продължение на векове. Но омразата между двете страни никога не е стихва и всички чакат да се изпълни древното пророчество за появата на “Великия различен”, който ще промени съотношението на силите в зависимост от това чия страна вземе. Според легендата, той ще се поддаде на изкушенията на Тъмнината, като по този начин ще потопи света във война и мрак… Решителният час дойде…

My Experience: Екранизацията на ърбън фентъзи романа на Сергей Лукяненко е най-добрият руски фентъзи филм правен някога. Нивото му е толкова високо, че бързо добива популярност на запад и проправя път на режисьора му в Холивуд. Визуалните ефекти са на колосално добро ниво, актьорската игра е професионална, сценарият и режисурата са изпипани. Определено филмът ще ме накара да посегна отново към поредната книга от така трудно смилаемия от мен жанр ърбън фентъзи и да му дам поредния втори шанс.

Фентъзи елемент: Ърбън фентъзи с вещици и вампири.

Герои и актьори: Актьорските изпълнения са доста добри.

По литературно произведение: „Нощен патрул“ от Сергей Лукяненко.

Плюсове:

  • Ефектите са на уникално ниво.
  • Солидна доза екшън.
  • Актьорската игра е отлична.
  • Интересна версия на вампири.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 9/10 

Advertisements
 
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: