RSS

„Сплавта на закона“ от Брандън Сандърсън

15 Май

Сплавта на закона

„Сплавта на закона“ е самостоятелен роман от поредицата на Брандън Сандърсън – „Мъглороден“.

Сюжет: Триста години след събитията, описани в трилогията „Мъглороден”, Скадриал е на прага на модерния свят, с железници, електрическо осветление и опиращи в облаците стоманени небостъргачи.
Келсайър, Вин, Сейзед и Дух, както и останалите герои, сега са само част от историята – или по-точно религията. Ала макар науката и техниката да бележат непрестанен напредък, старата магия на аломантията и ферохимията продължава да играе роля в този прероден свят. Извън чертите на града, в просторите, известни като Дивите земи, магиите са важно средство за храбрите мъже и жени, които се опитват да поддържат реда и правосъдието.
Един от тях е Уаксилий Ладриан, рядък Двуроден, който може да Тласка метали с аломантия и да използва ферохимията, за да увеличава или намалява теглото си.
След двайсет години в Дивите земи Уакс е принуден да се завърне в огромния град Елъндел заради семейна трагедия. Той оставя оръжието и се заема с управлението на своя дом в опит да възстанови финансовото му благополучие. Ала скоро ще трябва да научи по трудния начин, че чистите осветени улици на града са дори по-опасни от прашните равнини на Дивите земи.

My Experience: Ако не най-добрият роман досега в поредицата, то поне се нарежда наравно с първите два романа. Най-забележителното развитие Сандърсън показва в стила, който е еволюирал в положителна насока, добавяйки хумор, екшън, криминале и все неща, които да разчупят невероятно замисления като визия и магична система, епичен свят на автора. Също така той се е отървал от разточителните моменти, така присъщи му до момента. Получил се е стегнат динамичен роман, пълен с напрежение, който се чете на един дъх. Най-хубавото е, че Сандърсън не тъпче на едно място, а развива, както магичната си система и света, така и историята, която привидно приключи в „Героят на времето“.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице и проследява историите на различни герои. Стилът на Сандърсън в този роман е доста различен от този в предните три книги. Докато в предишните стилът беше епично фентъзи, то в този роман Сандърсън залага на фентъзи с елементи на уестърн, криминален трилър и най-приятната добавка – хумор. Чувството за хумор изобилства и доста приятно раздвижва историята. Разбирасе отново не липсват интриги и конфликти между героите, страхотни диалози и не на последно място – кървави битки. Трудно е да се определи дали романа е повече за деца или повече за възрастни, по-скоро е нещо по средата – подходящ за всяка възраст.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Мъглороден“ се нарича Скадриал. Докато в първата трилогия, той беше познат просто като Последната империя, в края на „Героят на времето“ Всичко в този свят се преобръща и заприличва на версия на земята с индустриална версия на Дивия запад. Саждопадите са изчезнали, маглите се появяват много рядко, но са запазили мистичното си съществуване, повечето раси са изчезнали или са се омесили с хуманоидната.

Магия и Магически системи: В тази поредица е една от най-желязно построените магически системи. Маговете черпят сили от металите, като различните метали дават различни сили. Основно биват два вида – аломантията и ферохимия. Аломантията черпи енергията си от погълнати метали, а ферохимията я изсмуква от тялото на потребителя си. Използващите аломантия се наричат Мъгливи – и могат да черпят сили само от един 16-те метала, като го поглъщат и съответно им дават различни сили. В романа се появяват и един нов аломанти – двуродните, които имат по една аломатична и една ферохимична способност, но за тях ще разберете ако прочетете романа.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (макар и тотално различни от досегашните). Уакс и Уейн са главните герои в романа, като и двата образа са многолики и добре развити. Антагонистите също са добре изградени. Любимият ми образ в този роман, а и в цялата поредица до момента е на Уейн, образ описан с много хумор и оригиналност.

Плюсове:

 • Добре описани герои.
 • Чувство за хумор.
 • Кървави битки.
 • Добре структуриран фентъзи свят.
 • Желязно изградена магическа система.
 • Много мистика, интриги и обрати.
 • Може да се чете като самостоятелен роман.
 • вкус на уестърн, криминале и трилър.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

5 responses to “„Сплавта на закона“ от Брандън Сандърсън

 1. Korra

  май 15, 2013 at 9:34 pm

  Няма ли Мъглородни в „Сплавта на закона“? Или умишлено не споменаваш?

   
  • Dodolion

   май 16, 2013 at 8:36 am

   В края на „Героят на времето“ става ясно как са се появили мъгливите, ферохимиците, мъглородните, кендрите, колосите и тн. Случва се нещо, което променя света коренно и някои от тях изчезват. Какво – не ми се иска да кажа, за да не развалям удоволствието на тези, които още не са чели книгата. Така че мъглородни в „Сплавта на закона“ няма, но има Мъгливи и Двуродни, тоест магичната система се развива в определена, положителна(според мен) насока…

    
   • Korra

    май 16, 2013 at 9:52 am

    Ясно.
    ! Следва спойлер от „Героят на времето“ !
    Аз си мислех, че след като на финала … стана мъглороден, ще има и други… но всъщност постоянното развиване на магичната система е едно от нещата, които най-много харесвам в „Мъглороден“, така че съм сигурна, че ще е за добро. 🙂
    Скоро ще я изчета и тази книга… спира ме само това, че не се знае кога ще бъдат написани и издадени продълженията. Никъде не намерих някаква по-конкретна информация. 😦
    Но така е, „Колелото“ си беше важно. 😀

     
 2. Dodolion

  май 16, 2013 at 5:42 pm

  Хубавото на тази поредица е, че всяка книга е самостоятелно завършена, а „Сплавта на закона“ дори може да се чете без да си чел предишните, защото единствената връзка с тях, освен магическата система, е един герой който се появява накрая… Иначе петата – Shadows of Self е предвидена за 2014, ама сега покрай тоя „Ритматистът“(който го гласят за следващият Хари Потър) и “Летописите на Светлината на Бурята”(следващото „Колелото на времето“), не знам дали ще успее да спази срока.

   
 3. Алекс

  септември 5, 2015 at 10:30 am

  Някой знае ли дали новата книга от поредицата Mistborn:Shadows of Self ще бъде издадена в България и ако да, кога да я очаквам?

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: