RSS

The Ring Of The Nibelungs / Пръстенът на Нибелунгите (2004)

16 Май

The Ring Of The Nibelungs  Пръстенът на Нибелунгите (2004)

Режисьор: Ули Едел

В ролите: Бено Фурман, Кристина Локън, Алиша Уит, Джулиън Сандс, Самюъл Уест, Макс фон Сюдоф, Ралф Мьолер, Мави Хьорбигер, Робърт Патинсън и др.

IMDB: Линк към IMDB

Държава: Германия, Италия, Великобритания, САЩ

Жанр: Фентъзи, Приключенски

Резюме: Зигмунд, кралят на Ксания е предаден от двамата си най-могъщи васали. Обсаденият му замък всеки момент ще падне под напора на техните войски. Бягството е единственият начин да спаси жена си и четиригодишния си син. Тримата напускат горящата крепост през таен изход, но по течението на реката вражески стрели настигат бегълците. Оживява само детето, загубило паметта за своя произход и смъртта на родителите си. На сутринта един бездетен ковач (Макс фон Сюдоф) ще го спаси, за да го отгледа като собствен син… 12 години по-късно малкото момче се е превърнало в смелия ковач Зигфрид (Бено Фурман), който не подозира, че му е отредена героична съдба. Една ясна звездна нощ в близката гора пада метеорит. На мястото, където огненият къс се е врязал в земята, Зигфрид ще види красивата и непобедима кралица на Исландия Брунхилда (Кристана Локън). Гледачка е предрекла на кралицата, че когато от небето падне огън, тя ще срещне единствения човек на света, който може да я победи. Зигфрид ще отнесе със себе си сърцето на Брунхилда и тайнствения метеоритен къс, от който ще изкове най-добрия си меч. Младият ковач няма представа, че е истинският владетел на покореното кралство, но спечелва обичта на всички в Бургундия, когато успява да надвие дракона Фанфир. Възнаграждение за неговата смелост са съкровищата, пазени от дракона и един пръстен, който според легендата е принадлежал на Нибелунгите. Ала съкровището не е безобидно. Неговото проклятие ще се стовари върху Зигфрид и ще подложи на опасност не само любовта му към Брунхилда, но и самия му живот… „Пръстенът на Нибелунгите“ е филмова вариация по германския мит за Нибелунгите и нордическата Сага за Волсунг, вдъхновили и „Властелинът на пръстените“ на Толкин. Режисьорът Ули Едел залага на класическия епичен разказ, в който баталните сцени се редуват с лирически епизоди донякъде на принципа на изключително популярните навремето „конски опери“. Легендата е филмирана с размах, търпение и вкус към внушителните сражения, красивите пейзажи, нюх към грубата романтика на северноевропейската митология.

My Experience: Отново се върнах към тази фентъзи класика и макар да имаше доста скалъпени оменти а дракона да беше повече от разочароващ имаше две неща които спасиха филма – невероятната история и Кристина Локън, заради която съм склонен да игнорирам всички недостатъци в този филм. За това ще му дам висока оценка, защото уникално гениалните истории оцелели на силите на времето и съхранили се и до днес, понякога са по-важни от неспособността на кинематографистите.

Фентъзи елемент: Митологично фентъзи с древно проклятие, вълшебни предмети и… дракон.

Герои и актьори: Първокласен актьорски състав е избран да изиграе обречените митологични образи вдъхновявали редица творци, сред които и Вагнер. Самото присъствие на Кристина Локън краси всеки фетъзи филм в който участва, и нейният лик е ми е достатъчен на игнорирам всички недостатъци на нейните филми, а Пръстенът на Нибелунгите е най-добрият в който е участвала.

Плюсове:

  • Най-добрата фентъзи история на всички времена.
  • Отлична актьорска игра, като за жанра.
  • Великолепна музика.
  • Кристина Локън

Минуси:

  • Доста слаби и бутафорни ефекти за времето си.
  • Този варан, който трябваше да е огнедишащ дракон, но нито бълваше огън нито летеше.

Оценка: 8/10 

Advertisements
 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: