RSS

„Цветът на магията“ от Тери Пратчет

26 май

Цветът на магията

“Цветът на магията” от Тери Пратчет е първата книга от поредицата „Истории от света на Диска“.

Сюжет: В плоския свят на Диска, носен на гърба на гигантска костенурка (от неизвестен пол), започва ужасно налудничаво пътешествие. Един алчен, но бездарен магьосник, наивен до кретенизъм турист, чийто Багаж тича със стотици малки крачета, дракони, които съществуват само ако вярвате в тях и разбира се, РЪБЪТ на ДИСКА…

My Experience: За пореден път съм изумен от писателските умения на Пратчет. Умението да разказва истории с ирония и чувство за хумор, без излишно да задълбава и драматизира, го може, може би само още един автор – Дъглъс Адъмс. Силата на Пратчет е в… ремарките. поднесени със висша форма на философско абсурден хумор. В героите от произведенията на Тери Пратчет или се влюбваш или просто не успяваш да ги възприемеш. Стилът му е такъв, че или ти става веднага един от любимите автори или  оставаш подразнен от пародията, с която са представени необятните светове, щампи и герои на жанра фентъзи. Е, аз съм от феновете му и го препоръчвам с две ръце.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Главен герой в книгата е некомпетентния и циничен магьосник Ринсуинд, който неволно се превръща в екскурзовод на наивния турист Двуцветко. Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат.

Плюсове:.

  • Може би най-странния фентъзи свят.
  • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Много приключения

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Реклами
 
Вашият коментар

Публикувано от на май 26, 2013 в Тери Пратчет, Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: