RSS

„Фантастична светлина“ от Тери Пратчет

29 Май

Фантастична светлина

“Фантастична светлина” от Тери Пратчет е втората книга от поредицата „Истории от света на Диска“.

Сюжет: В плоския свят на Диска, носен на гърба на гигантска костенурка (от неизвестен пол), започва ужасно налудничаво пътешествие. Един алчен, но бездарен магьосник, наивен до кретенизъм турист, чийто Багаж тича със стотици малки крачета, дракони, които съществуват само ако вярвате в тях и разбира се, РЪБЪТ на ДИСКА…

My Experience: „Фантастична светлина“ е продължение на „Цветът на магията“, в която писателските умения на Пратчет се разгръщат с пълна сила. Умението да разказва истории с ирония и чувство за хумор, без излишно да задълбава и драматизира, го може, може би само още един автор – Дъглъс Адъмс. Силата на Пратчет е в… ремарките. поднесени със висша форма на философско абсурден хумор. В героите от произведенията на Тери Пратчет или се влюбваш или просто не успяваш да ги възприемеш. Стилът му е такъв, че или ти става веднага един от любимите автори или  оставаш подразнен от пародията, с която са представени необятните светове, щампи и герои на жанра фентъзи. Е, аз съм от феновете му и го препоръчвам с две ръце.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници, в произведенията на Пратчет  магия е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Главен герой в книгата е некомпетентния и циничен магьосник Ринсуинд, който неволно се превръща в екскурзовод на наивния турист Двуцветко. Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат. Любимият ми герой от този роман е Коен Варварина. Представлява мършав старец с дълга бяла брада, увиснала под набедрената му превръзка. Едното му око е закрито с черна превръзка. При първата си поява вече е останал без зъби, но пък се е сдобил с хемороиди. Не е известно колко стар е Коен. Самият той предполага, че е на някъде между 90 и 95 години. Въпреки възрастта си обаче е достатъчно жилав, за да се справи с каквото и съдбата да успее да изпречи на пътя му. Опонентите му често го подценяват заради напредналата му възраст. Не се замислят обаче, че човек, който е достигнал до тази възраст, правейки това, което Коен е правил, не е за подценяване. Или поне не успяват да се замислят навреме.

Плюсове:.

  • Може би най-странния фентъзи свят.
  • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ.
  • Образът на Коен Варварина.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Много приключения

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: