RSS

„Пътят на кралете“ от Брандън Сандърсън

01 Юли

Брандън Сандърсън - Пътят на кралете

„Пътят на кралете“ е първият роман от поредицата на Брандън Сандърсън – „Летописите от Светлината на Бурята“

Сюжет: Рошар е свят на скали и бурни, които с невероятно мощ помитат каменистата земя, оформяйки среда и цивилизация. Изминали са столетия от падането на десетте свещени ордена, наречени Сияйните рицари, но са останали техните тайнствени Вълшебни мечове и Вълшебни брони, които превръщат обикновените хора в почти непобедими бойци. За тях се водят и се печелят войни, а някои са готови да се разделят с цяло кралство, за да ги притежават.

My Experience: От дълго време се каня да се запозная с нашумялия напоследък Брандън Сндърсън, но предвид обемното му творчество (книжки над 600 страници понякога ме плашат), все отлагах и накрая реших да започна с поредицата „Мъглороден“. След прекрасните впечатления от „Мъглородрн“ посегнах и към „Пътят на кралете“. Въпреки огромния си обем тя се чете много леко и е адски увлекателна. Уникалния и завладяващ свят на Рошар се разкрива постепенно с всяка следваща страница. Героите са толкова интересни, че още след първите няколко глави нямах търпение да разбера какво ще се случи с тях. „Пътят на кралете“ бързо се превърна в една от най-любимите ми фентъзи книги и с огорчение ще се наредя на опашката на чакащите с години Сандърсън да напише следващата книга от поредицата.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице и проследява историите на различни герои, като всяка глава започва с цитати от дневника на мистичен герой. Стилът на Сандърсън е съвсем леко разточителен, но все пак той е искал да запознае читателите си с детайлите на света, който изгражда и магичните закони на който е подчинен. Въпреки това не липсват интриги и конфликти между героите, страхотни диалози и не на последно място – кървави битки. Разказа върви проследявайки съдбите на няколко герои – Каладин, Далинар, Шалан и мистериозния убиец Сет.

Фентъзи свят: Светът в поредицата се нарича Рошар. Рошар е суров свят, брулен от ужасяващи бури, които подчиняват всичко на волята си, но и даряващи светлина, улавяна в скъпоценни камъни. На тези бури е подчинено развитието на растителния и на животинския свят, включително живота на разумните и крайно военнолюбиви народи. Сандърсън за пореден път доказва, че е един от най-добрите автори създаващи уникални фентъзи светове.

Магия и Магически системи: В тази поредица е една от най-желязно построените магически системи. Магичните сили се черпят от Светлината на Бурята, която се зарежда в различни камъни и дава различни сили на тези, които умеят да я използват. Магьосници няма, а има умеещи да използват фибриали, които трансформират материята по най-различен начин – от строеж на готови сгради до превръщане на скъпоценните камъни в храна.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Каладин е главният герои в романа – момче, предопределено да стане лечител, който след невиждан подвиг в пограничен конфликт е продаден в робство. Неговият образ търпи най-голямо развитие в романа и неговата съдба е разказана чрез глави за неговото минало. Вторият герой сред Пустинните равнини е командващият на една от армиите – Сиятелният господар Далинар Колин. Неговата цел е да следва моралът на древните, въплътен в писанието “Пътят на кралете“ заради който е загинал неговият брат – кралят. Третият главен герой е на млада жена на име Шалан, която прави всичко по силите си, за да бъде приета за помощничка на племенницата на Далинар – Ясна Колин, която умее да борави с фибриали. Няма разделение на добри и лоши герои, което помага за развиването на сложни и многолики образи.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят.
  • Желязно изградена магическа система.
  • Много мистика, интриги и обрати.
  • Може да се чете като самостоятелен роман.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: