RSS

„Името на вятъра“ от Патрик Ротфус

08 Юли

Патрик Ротфус – „Името на вятъра“

„Името на вятъра“ е първият роман от поредицата на Патрик Ротфус – „Хрониките на Кралеубиеца“

Сюжет: Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.

My Experience: Ето една фентъзи книга, която може да изключително интересна без да има епични битки. Парик Ротфус е поредния млад фентъзи автор след Сандърсън, на който предвещавам бляскаво бъдеще. Книгата изобилства с на пръв поглед излишни подробности, но те са така майсторски описани че превръщат „Името на вятъра“ в една от най увлекателните книги които съм чел. Препоръчвам я с две ръце и силната надежда, че следващите книги от поредицата ще са на същото високо ниво. Роман е подходящ и за всички които не харесват фентъзи.

Стилът на автора: Стилът на автора е изумително добър. Явно Ротфус е изключително начетен човек, имайки предвид с какви детайли описва подробности от рода на как се язди кон, как се прави театрално представление, до ефекта на наркотиците и лекарствата, дори и измислените от него. Познанията му по химия, физика, медицина, математика, биология, ботаника и много други да забележителни.А изпита на Квоте пред неговите преподаватели, ще ви накара да се замислите дали автора не е следващия Айнщайн.  Диалозите на високо ниво, има песни, детайлни описания, мистика, романтика и какво ли още не, освен битки.

Фентъзи свят: Светът в поредицата е от средновековен тип и не се различава особено от този на повечето романи. Това обаче не го прави по малко интересен и пълен с оригинални авторови измислици, като дракусите, крайпътните камъни, паякообразните от първите глави и т.н.

Магия и Магически системи: Магическата система е простичко, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят(от там и името на романа).

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Квоте е главния герой в романа и тъй като проследяваме голяма част от живота му, това го прави и най развития персонаж. Ще добавя и няколко обвити в мистика герои, като; Дена – несподелената любов на Квоте, Елодин  – маг знаещ името на вятъра, Аури – приятелка на Квоте, която е леко побъркана и си живее в неин собствен свят и тн.

Плюсове:

 • Добре описани герои.
 • Кървави битки.
 • Добре структуриран фентъзи свят.
 • Желязно изградена магическа система.
 • Много мистика, интриги и обрати.
 • Може да се чете като самостоятелен роман.

Минуси:

 • Няма кървави битки.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: ,

One response to “„Името на вятъра“ от Патрик Ротфус

 1. Валери

  септември 4, 2015 at 10:53 pm

  Невероятна поредица

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: