RSS

„Трите карти” от Стивън Кинг

15 Юли

Стивън Кинг - Тъмната кула 2

„Трите карти” е роман, на американския писател Стивън Кинг, вторият от поредицата за Тъмната кула.

Сюжет: Докато броди в друг свят — кошмарно изкривено огледално отражение на нашия, Роланд преминава през загадъчна врата, която го отвежда в Америка през 1980 година. Той обединява силите си с непокорния младеж Еди Дийн и красивата, умна и смела Одета Холмс, за да поведе битка със земни врагове и с неземно зло.

Действието се развива в един свят, излязъл сякаш от продължителен Апокалипсис. Градовете са малко, а дори и да има, са населени от полудели старци и машини (Блейн от град Луд). В свят на магии, в едно общо безвремие властват злите сили, а по земята ходят странни същества. Стрелецът среща много хора, но съдбата му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

My Experience: Три години се борих с тази книга, явно я подхванах в кофти момент. Когато Роланд погледна през вратата и попадна в съзнанието на Еди Дийн, бе момента в който света на Тъмната кула и света на съвременна Америка се срещнаха. Но това беше и момента в който зациклих и не можах да помръдна и страница цели две години. Най-сетне реших да продължа и не съжалявам. Макар че историята е само отрязък от сагата за Тъмната кула и на пръв поглед да не разрешава никакви генерални сюжетни линии, е изключително динамична, пълна с напрежение, великолепни герои и обрати. Въпреки това, имайки предвид първоначалното разочарование, няма да дам много висока оценка.

Стилът на автора: Стилът в тази поредица романи е много различен от познатия от хорър романите на Кинг стил. Книгата е написана в класически стил в трето лице. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата – мистична, безнадеждно апокалиптична и не особено динамична.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Тъмната кула“ е постапокалиптична версия на Земята, а атмосферата  напомня на Америка от средата на 19 век, така наречения – Див Запад. Прерии, пустини, царевични полета, каньони, с герои излязли от спагети-уестърн докато не се появи мъжът в черно.

Магия и Магически системи: Магия има, но е толкова мистична, вкарана в ключът към цялата история разгадаването на смисълът на Тъмната кула и нейния властелин – Мъжът в четно, че не може да се опише или разгадае (поне не в първата книга от поредицата). Основният магичен елемент в книгата е вратата портал към съвременния свят.

Образите: Главният герой Роланд продължава да се развива вкарван от автора във все по безнадеждни ситуации. Най интересният образ в книгата, а може би и в поредицата е на шизофреничката на инвалидна количка – Одета Холмс.

Плюсове:

  • Въпреки сблъсъка между Доброто и Злото, Стрелецът не е далеч от клишето за „добрия герой“.
  • Обрати има. Действието не е линейно.
  • Атмосфера е увлекателно омагьосваща.
  • Страни същества обогатяват пейзажа.
  • Изключително динамична история, пълна с напрежение.
  • Великолепни герои и обрати.

Минуси:

  • Моментите в които действието се развива съвременна Америка, които за малко да ме откажат от поредицата.
  • Липсата на големи сблъсъци.

Оценка: 3,5/5 Много добра.

 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: