RSS

„Еманципирана магия“ от Тери Пратчет

23 Юли

Тери Пратчет - Еманципирана магия

„Еманципирана магия“ от Тери Пратчет е третата книга от поредицата „Света на Диска“

Сюжет: Магьосникът Драм Биллет разбира, че скоро ще умре и предприема пътуване до място, където ще се роди осми син на осми син. Такова момче би се превърнало в магьосник и Драм Биллет иска да предаде на детето своя жезъл, и да го направи свой наследник. Обаче роденото дете е всъщност момиче – Ескарина. След като Драм Биллет разбира за грешката, която е направил, вече е твърде късно тя да бъде поправена, защото жезълът вече принадлежи на нея. Докато Ескарина расте става ясно, че тя притежава неконтролируема сила, затова Баба Вихронрав решава да предприеме пътуване до Невидимия университет в Анкх-Морпорк. Но жена магьосник е нещо нечувано на Светът на диска. Ескарина прави неуспешен опит да влезе в Невидимия университет, но след това благодарение на Баба Вихронрав успява да проникне в университета като прислужница. Докато е в университета тя следи развитието на начинаещия магьосник Саймън, когото среща по време на пътуването си до Анкх-Морпорк. Саймън се откроява с откриването на нови магии, но случайно отваря портал към тъмните измерения…

 

My Experience: „Еманципирана магия“ или фентъзи въпросите които никой преди това не си е задавал. Защо магьосници могат да бъдат само мъже? Защо маговете имат жезъл и дълга бяла брада? На тези много други въпроси, може да отговори Тери Пратчет, или поне да се опита. Умението да разказва истории с ирония и чувство за хумор, без излишно да задълбава и драматизира, го може, може би само още един автор – Дъглъс Адъмс. Силата на Пратчет е в… ремарките. поднесени със висша форма на философско абсурден хумор. В героите от произведенията на Тери Пратчет или се влюбваш или просто не успяваш да ги възприемеш. Стилът му е такъв, че или ти става веднага един от любимите автори или  оставаш подразнен от пародията, с която са представени необятните светове, щампи и герои на жанра фентъзи. Е, аз съм от феновете му и го препоръчвам с две ръце.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат. Главни герои в романа са вещицата Баба Вихронрав и Ескарина талантлива млада магьосница. Баба е класическата вещица от приказките и това е първата и почва в поредицата.

Плюсове:.

  • Може би най-странния фентъзи свят.
  • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Много хумор и сарказъм.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: