RSS

„Мрачни времена“ от Глен Кук

23 юли

Глен Кук - ХРОНИКИТЕ НА ЧЕРНИЯ ОТРЯД 7

„Мрачни времена“ е седмият роман от поредицата на Глен Кук – „Хрониките на Черния отряд“

Сюжет: „Позволете ми да ви се представя – в случай, че тези драсканици оцелеят…
Аз съм Мъргън – Знаменосецът на Черния отряд, макар и да нося срама, че загубих знамето в битка. Продължавам да водя тези Анали, защото Знахаря е мъртъв, Едноокия не желае, а и едва ли някой друг може да чете или пише. Ще бъда вашият спътник през времето, достатъчно на Господарите на сенките да доведат сегашната ни съпротива до нейния неизбежен край…”
Така пише Мъргън – ветеран от Черния отряд. Наемниците са успели да превземат крепостта Стормгард от Тъкача на сенки – Господаря на сенките, който ги е обкръжил. Сега започва очакването.
Изтощени от обсадата, преследвани от зли магьосници и силно намалели, наемниците от Отряда се опитват да спасят душите, живота си и крепостта. Но това е краят на една епоха и могъщи сили се пробуждат. Странно племе, познато като Нюен Бао, се кълне, че се надигат древни богове. Водачът Могаба преследва собствена кауза и се е сближил със сенчестите.
Само Мъргън, засегнат от магия, която носи напосоки душата му през миналото и бъдещето, накрая започва да разбира мрачния план, превърнал го в пионка на богове и богоподобни магьосници.

My Experience: Романът се числи към жанра милитъри-фентъзи – кървища, интриги, обрати, битки и малко магия, какво му трябва повече на човек. С всеки следващ роман сагата на Кук става все по интересна и епична. „Стоманени сънища“ е наситен с много обрати, кървави мащабни битки и проследява паралелните събития от „Стоманени сънища“, но през погледа на героите които не взимат дейно участие в предишния роман – Мъргън, Едноокия и Гоблин. Освен че автора хвърля яснота върху някои детайли на историята до момента, той я предвижва и малко напред, завързвайки още повече сюжета.

Стилът на автора: Докато в предишните книги разказа се води от хроникьора на отряда – Знахаря, то тук рзказвач на историята е знаменосеца на отряда – Мъргън. Хаотичния стил на автора от първата и четвъртата книга, тук почти е изчистен. Стилът на Кук е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прилични диалози и кървави битки.

Фентъзи свят: Светът на Кук не е голям и не е много детайлно описан. Фентъзи свят от средновековен тип.

Магия и Магически системи: Магията не е много, но пък е на място. Класическа магическа система с заклинания и вълшебни предмети. В отряда има няколко магьосника, които практикуват дребни защитни и бойните магии, но големите магьосници са Десетте Покорени – преродени мъртъвци с огромни магически способности дарени им от Господарката, която е може би най-големия маг в сагата. допълнителния магичен елемент в романа е погледа назад във времето, в който се прехвърля – Мърган чрез съзнанието на изпадналия в кома Пушек.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Героите на Кук, нямат имена, а прякори, които характеризират образите, според това с какво се занимават, как изглеждат или с черти на характера. В тази книга участват всички оцелели герои от предишните книги, които се намират в южните земи и не взеха участие в предния роман.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип, макар и не много мащабен.
  • Магията е с мярка, а не се ползва за щяло и нещяло.
  • Множество обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4.5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на юли 23, 2013 в Глен Кук, Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: