RSS

„Елантрис“ от Брандън Сандърсън

29 Юли

Брандън Сандърсън - Елантрис

„Елантрис“ е първата книга на Брандън Сандърсън, с която автора печели първата си награда за най-добро епично фентъзи през 2005г.

Сюжет: Магичният Елантрис е бил град на хора-богове, почти всемогъщи и почти безсмъртни. Но не всеки е можел да стане такъв. За да стане човек елантрисец е трябвало да претърпи процес – шаод, който го променя физически, а шаод може да сполети всеки, без оглед на пол, богатство или сан. Шаод е връхлитал без предупреждение, и без да се интересува дали въпросния човек иска или не да стане богоравен. Но златната ера приключила преди десетилетие, когато незнайно защо процесът се променил и хората взети от шаод, вече не се превръщали в люде с бяла коса, златиста кожа и способност да боравят с магия, а в грозни прокълнати същества, чиито сърца не биели, косите им опадвали, а кожата им се опъстряла с грозни петна. Ерата на боговете свършила и дошла ерата на прокълнатите…

My Experience: Макар да предпочитам да чета книгите на даден автор в реда в който ги е написал, този път оставих първата му книга за последно. Не знам дали заради звученето на заглавието или заради рисунката на корицата очаквах, че „Елантрис“ е роман за елфи. А по това време не ми се четеше такъв тип фентъзи, затоа и изчаках няколко месеца в които се запознах с другите шедьоври на автора – „Мъглороден“ и „Пътят на кралете“. Оказа се че „Елантрис“ не им отстъпва по нищо, дори напротив. Историята е завършена само в една книга, действието е много по динамично и увлекателно, което превръща романа в един от най-добрите на автора.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице и проследява историите на различни герои. Стилът на Сандърсън е съвсем леко разточителен, но все пак той е искал да запознае читателите си с детайлите на света, който изгражда и магичните закони на който е подчинен. Въпреки това не липсват интриги и конфликти между героите, страхотни диалози и не на последно място – кървави битки. Разказа върви проследявайки съдбите на няколко герои – Раоден, Хратен и Сарене.

Фентъзи свят: Светът в поредицата макар и не много мащабен е уникален и измислен с много фантазия. Свят с изгубена магия разделен на няколко кралства враждуващи заради религиозните си различия. Сандърсън за пореден път доказва, че е един от най-добрите автори създаващи уникални фентъзи светове.

Магия и Магически системи: В тази поредица е една от най-желязно построените магически системи. Магичните сили се черпят от Еаони – магични символи с необятна мощ, които главния герой се опитва да овладее, след като те са спрели да работят десет години по рано и всичко които са можели да ги владеят са изчезнали.

Образите: Образите са колоритни и добре развити (особено главните). Принц Раоден – престолонаследник и бунтар. Обичан от всички, и натоварен с очакванията на всички да предпази страната от политически колапс и гражданска война. Но преди да има възможност да направи каквото и да е, е повален от шаод и пратен в града на прокълнатите. Принцеса Сарене от кралство Теод е бъдещата съпруга на принца, която идва в Арелон за сватба, а се натъква на погребение. Хратен е върховен жрец на религиозна империя, чиято цел е да покръсти всички държави в името на единствения бог, без оглед на средствата и жертвите. Няма разделение на добри и лоши герои, което помага за развиването на сложни и многолики образи.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят.
  • Желязно изградена магическа система.
  • Много мистика, интриги и обрати.
  • Може да се чете като самостоятелен роман.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: