RSS

„Окото на света“ от Робърт Джордън

13 Авг

Окото на света

„Окото на света“ е първата книга от фентъзи-поредицата Колелото на времето от американския писател Робърт Джордан. За първи път романът е публикуван от Tor Books и излиза на 15 януари 1990.

Сюжет: „Окото на света“ е фокусирана около животите на група млади хора от Емондово поле в Две реки – Ранд ал-Тор, Матрим Каутон, Перин Айбара, Егвийн ал-Вийр и Нинив ал-Мийра. Емондово поле неочаквано е нападнато от Тъмните сили – страховити тролоци и мърдраал, които, изглежда, се целят особено в Ранд, Мат и Перин. Надявайки се да спасят селото от по-нататъшни атаки, младите мъже и Егвийн напускат селото, придружени от Айез Седай Моарейн Дамодред, нейния Стражник Лан Мандрагоран и веселчуна Том Мерилин. По-късно към тях се присъединяват амбулантът Падан Фейн и Нинив ал-Мийра, Премъдрата на Емондово поле. Преследвани от нарастващ брой тролоци и мърдраали, бегълците са принудени да търсят убежище в изоставения град Шадар Логот – място, където дори Тъмните сили се страхуват да влязат, заради злия Машадар, който се крие там. Напускайки града, пътниците се разделят впускайки се в лудо преследване до дълбините на мрака…

My Experience: Колелото на вемето е поредицата заради която отбягвах да чета фентъзи. Тухления размер на книгите направо ме плашеше. Е, мина време, позапознах се с това онова от жанра и реших да започна тази класика (като популярност). Признавам, че основната причина да започна Колелото на времето е Брандън Сандърсън, геният който е довършил тази поредица и според отзивите се е справил доста добре. „Окото на света“ е динамична и интересна, но когато я дочетох останах леко разочарован от три неща. Първо „Властелина на пръстените“ на моменти направо ми избождаха очите(Почти всеки герой и място си има еквивалент от Толкиновото творчество). Второ – еднопластовата битка между Доброто и Злото прави сюжета силно предвидим. Трето – всички герои оцеляват. (Дори Толкин не е толкова мекушав). Като излючим тези три дреболии епиката и въображението на Джордан наистина впечатляват.

Стилът на автора: Харесвам обаятелно описателния и в същото време доста динамичен стил на Джордан още от книгите му за Конан Варварина, като по моему са и най-добрите от поредицата. Тук обаче малко се е поувлякъл и романа на места доскучава.

Фентъзи свят: Светът в романите на Джордан е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин, Вестерос на Мартин и Малазан на Ериксън. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества, принцеси, войни и разбира се магия.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система взаимствана от Толкин. Като тук вече магьосниците са по силни и магията вече е водещо звено в историята. Тук магията се нарича Единствената сила, владее се от само от жени, които се грижат никой мъж да не я овладее, за да не разроши света.

Образите: Книгата е пълна с много герои, повечето главни. Главните герои в тази книга са Ранд, Мат и Перин – младежи, на които е предначертано да променят света в който живеят. Няколко ментори на главните герои – Моарейн (женският еквивалент на Мерлин и Гандалф), Том Мерилин, Премъдрата Нинив, Илиас Мачира и разбира се, непобедимия войн – Лан. Расите са взети базово от Толкин и обогатени и разнообразени – тролоци и мърдраали.

Плюсове:

  • Великолепно описани солидно количество персонажи.
  • Фентъзи светът е великолепно развит.
  • Битки, Напрежение и динамика.

Минуси:

  • Предвидим сюжет, предвид еднопластовата битка, между Доброто и Злото.
  • Всички герои оцеляват. (Дори Толкин не е толкова мекушав).

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: