RSS

„Морт“ от Тери Пратчет

30 Авг

Тери Пратчет - Морт

„Морт“ от Тери Пратчет е четвъртата книга от поредицата „Света на Диска“

Сюжет: Морт е обикновено, дългуресто момче, което става чирак на Смърт, но се оказва, че съвсем не става за новите си задължения да извежда душите от този свят. Когато въпросът опира до красивата Принцеса Кели (която трябва да бъде убита) Морт изпортва цялата работа.

My Experience: Определено „Морт“ е най-добрата книга от поредицата до сега. След разточително мащабното и мега епичното, драматично повествование на няколко книжки от Колелото на времето, абсурдно комедийният и динамично саркастичния стил на Пратчет влиза като перфектния отдушник с който да си почина в летните жеги.

Стилът на автора: Пратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Главни герои в романа са СМЪРТ и неговия чирак – Морт. СМЪРТ е един от най-уникалните персонажи в световната фентъз литература. Той представлява пародия на няколко други персонификации на смъртта. Образът на Смърт е събирателно от всички представи на всички представители на живия свят, като той е скелет с дълго черно наметало с качулка, държащ коса, но за разлика от повечето антропоморфни порсонификации, той притежава човешки качества или се стреми да ги притежава. Смърт е един от петте конника на апокалипсиса (Хаос, Мор, Война и Глад). Работата на Смърт е да прибира душите на живите същества в момента преди смъртта, а не да ги убива. В книгите от поредицата неговите реплики са изписани изцяло с главни букви. Описан с много хумор и сарказам, Смърт се превърна в един от любимите ми фентъзи персонажи. Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат.

Плюсове:.

 • Може би най-странния фентъзи свят.
 • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
 • Колоритни персонажи.
 • Обрати.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

One response to “„Морт“ от Тери Пратчет

 1. Chereshkata (@ChereshkataCom)

  август 30, 2013 at 3:34 pm

  Любима книга! Всъщност всички на Пратчет са ми такива…
  Е, винаги има някои по-по-най. Макар че съм повече (със съвсем малко) фен на вещиците, най-вече на Леля Ог, горещо препоръчвам „Жътварят“!
  И да си призная – аз се вклюбих в Света на диска с „Маскарад“.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: