RSS

„Луната на паяка” от Ричард А. Кнаак

20 Септ

Ричърд А. Кнаак - Диабло 4

„Луната на паяка” от Ричард А. Кнаак е четвъртата книга от поредицата по популярната компютърна игра „Диабло“.

Сюжет: От зората на времето ангелското войнство на небесния рай и демоничната орда на горящия ад водят непрестанна битка за съдбата на всичко живо. Сега тази битка се е пренесла в света на смъртните… и нито един човек, демон или ангел няма да остане невредим… Воден от жаждата си за власт и от натрапчиви кошмари, лорд Джитан Алдрик стига до руините на древна гробница, където открива мистериозен артефакт. Чрез него той се надява да освободи ужасяващ демон, държан в плен от магия още от падането на Тристрам, и с негова помощ да стане господар на света. В същото време некромантът Заил пристига в Уестмарч, следвайки неясното предчувствие за надвисваща над цялото човечество опасност. Ратмианинът разкрива пъкления план на лорд Алдрик, но дори и не подозира, че инициаторът на разразилите се кървави събития е негов събрат. Наближава пълнолуние и нечестивият демон Астрога се подготвя да хвърли чудовищните си орди срещу хората…

My Experience: Въпреки стегнатият стил на Кнаак и динамичното, изпълнено с напрежение действие, „Луната на паяка” някак не успя да ме грабне. Не бих казал, че отстъпва по нещо от „Царството на сянката”, може би просто съм в период в който не ми се чете такъв тип фентъзи, но просто останах разочарован. Винаги ми е било чудно дали може да се напише добра книга по компютърна игра. Оказа се че може, при това Ричард А. Кнаак e майстор в този тип фентъзи. Книгата ми достави истинско удоволствие, макар да и липсва мащаб и епичност.

Стилът на автора: Стилът e стегнат, без разточителни описания, приказен, приключенски, написан в фентъзи жанра – меч и магия.

Фентъзи свят: Светът на Диабло е взет буквално от този в играта и след това е много добре описан – мрачен и изпълнен с магии.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система. Магията присъства буквално във всяка сцена.

Образите: Главните герои са няколко – наемник, некромант и варварин. Персонажите са класически за жанра – войни, магьосници, некроманти и др. Макар конфликта да е между Доброто и Злото, героите са многопластови.

Плюсове:

  • Класически магиите.
  • Солидно количество битки.
  • Разнообразни герои.
  • Книгата е стегната и се чете на един дъх.

Минуси:

  • Липсват епичност.
  • Липсва приключенския дух от първата книга.

Оценка: 3,5/5 Много добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 20, 2013 in Ричард А. Кнаак

 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: