RSS

„Меч на съдбата“ от Анджей Сапковски

27 сеп.

Анджей Сапковски - Мечът на съдбата

 „Последното желание“ е втората книга от поредицата „Вещерът“ на полския писател Анджей Сапковски. Представлява сборник с разкази за приключенията на вещера Гералт и съдържа разказите – „Границата на възможното“, „Парче лед“, „Вечният огън“, „Малка саможертва“, „Мечът на предопределението“ и „Нещо повече“.

Сюжет: Гералт от Ривия отново броди из фантастичния свят на нашето вчера или утре. Той е наемник, убива чудовища, но си има свой морален кодекс, който му забранява да наранява хора, освен при самозащита. Гералт ще пътува в компанията на ловци на дракони и ще се сприятели с дракон, ще страда от мъките на любовта, ще спаси поредния град от василиск, и дори ще стане преводач на влюбен княз и русалка, но вечно ще е следван по петите от онази, на която никой не може да избяга — смъртта.Това е уникално по рода си фентъзи, в което хуморът, приказките и мъдростта се преплитат така, че не можем да се откъснем от самобитния му свят. Ще придружим вещера в странстванията му, които макар привидно да нямат определена посока, често следват свой, неотклонен маршрут към предопределението.

My Experience: „Меч на съдбата“ е едно ниво по-добра от предишния сборник на автора. В тази книга открих почти всичко каквото очаквах – интересни истории, разнообразни същества, великолепно описани битки, прекрасен стил на автора, но освен приключения тази книга се отличава и със дълбочина. Чрез историите за вещера Гералд, Сапковски навлиза дълбоко в философските дебри, разнищвайки темите които са го валнували. Това определено не означава, че книгата не е добра или че не ми е харесала, напротив, поредицата „Вещерът“ се издигна по-високо в класациите ми за любимо фентъзи.

Стилът на автора: Сапковски пише класически фентъзи истории с много магии, зловещи същества, рицари, красиви девойки и въобще всичко, за което се сещате като чуете фентъзи. Но колкото и приказно и увлекателно да поднася историите си автора, стилът му се отличава с много хумор, пиперлив език и добре заплетени ситуации. Като цяло стилът му е на много високо ниво и ще се хареса, както на малките, така и на големите читатели, макар че аз самият бих го класифицирал по скоро към Adult-fantasy жанра.

Фентъзи свят: Светът в романа е от класическия средновековен тип и пълен със същества от славянската и келтската митология като – елфи, джуджета, джинове, вещици, вампири, върколаци, кикимори, дяволи и много други.

Магия и Магически системи: Магическата система е класическа – посредством заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Образът на вещера Гералт е стереотипен за фентъзито – силен и доблестен войн с магични способности. Останалите персонажи са колоритни и добре описани, а като любим образ в книгата мога да откроя този на спътника на Гералт в някои от приключенията му – трубадура Лютичето.

Плюсове:.

  • Увлекателни история.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 27, 2013 в Анджей Сапковски

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: